MEB, yargı kararlarını yok saydı, başta Diyanet olmak üzere dini yapılara okulların kapısını sonuna kadar açtı. Bunun son örneği Erenköy Cemaati’ne yakın Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na teslim edilen okullarda yaşandı.

Eğitimin kapısını cemaatlere açtılar

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim öğrenim hizmetlerinin başka kurumlara devredilemeyeceği yönündeki yargı kararlarını yok sayarak çok sayıda dini vakıf ve cemaatle masaya oturdu. Dernekler aracılığıyla öğrencilere ulaşmayı hedefleyen cemaat ve vakıflar, MEB ile imzaladıkları işbirliği anlaşmalarıyla eğitimde söz sahibi oldu.

Bakanlık, “Eğitim başka kurumlara devredilemez” gerekçesiyle yargının aldığı iptal kararlarını da görmezden gelerek vakıf ve derneklerle onlarca protokol imzaladı. Protokollerin bir kısmı, eğitim sendikalarının açtığı davalar sonucunda iptal edilirken çok sayıda protokol yargı kararları ve tepkiler yok sayılarak sürdürülmeye devam edildi. 6 Eylül'de başlayacak olan yeni eğitim ve öğretim yılında da dini vakıf ve dernekler eğitimin ana aktörlerinden biri olmayı sürdürecek.


TÜGVA ISRARI

MEB’in dernek ve vakıflarla işbirliği ısrarı, TÜGVA ile imzalanan, “Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetlerin Yapılması” protokolü ile somutlaştı. Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olduğu TÜGVA ile iş birliği ısrarından, yargı kararına karşın geri adım atmadı. MEB ve TÜGVA arasında, “Sosyal, Kültürel, Sportif Faaliyetler ile Bilim ve Sanat Faaliyetlerinin Yapılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü” kapsamında anlaşma sağlandı. Protokolün amacı, “Öğrencilere milli, manevi ve kültürel değerlerin kazandırılması kapsamında kulüp çalışmaları, sosyal, kültürel ve proje yarışmaları düzenlemek” olarak açıklandı.

NURCU VAKIFLA İŞBİRLİĞİ

Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Hayrat Vakfı için de okulların kapısı ardına kadar açıldı. Vakıfla, “Osmanlı Türkçesi” bahanesiyle “Eğitimde İş Birliği Protokolü” imzalanırken vakfın MEB’e milli eğitim müdürlüğü ile koordineli çalışacağı bildirildi. Okul yönetimlerinin, vakfın öğrencilere yönelik düzenleyeceği kursların fiziki ortamların hazırlanmasında ve araç gereçlerin temininde vakfa yardım edeceği belirtildi.

MEB, Hizmet Vakfı ve TÜRGEV ile 2017 yılında imzaladığı protokollerin süresini de sessiz sedasız uzattı. Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Hizmet Vakfı’yla imzalanan, “Değerler Eğitimi” protokolünün süresi Temmuz 2020’ye, TÜRGEV ile imzalanan, “Öğrencilere Yönelik Sosyal, Kültürel Kurslar Düzenlenmesi” protokolünün süresi ise Kasım 2019’a kadar uzatıldı. Vakıfların, 2021 itibarıyla yürürlükten kaldırılan protokollerin tekrarı için girişimlerini sürdürdüğü öğrenildi.

BİNALAR DA EMİRLERİNDE

MEB, çıtayı Okçular Vakfı ile yaptığı anlaşmayla daha da yükseğe koydu. Çok sayıda AKP’li ismin yönetiminde yer aldığı Okçular Vakfı ile imzalanan protokol kapsamında, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında bulunan salon, vakfın kullanımına açıldı.

MEB, Diyanet’in imam hatip okullarının yöneticileri üzerinde etkili olmasına da olanak sağladı. Diyanet ile koordineli çalışan bazı dini derneklerin de “Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu” çatısı altında okullara girmesine izin verildi. Bakanlığın, Diyanet’in okul yönetimlerinde söz sahibi olmasının önünü açan, “Vizyon Programı” çerçevesinde çok sayıda dernek yöneticisinin okul idarecileri üzerinde etkisini artırmasının da yolu açıldı.

MEB CESARET VERDİ

MEB’in dini vakıf ve derneklerle işbirliği ısrarı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini de cesaretlendirdi. Siverek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Siverek Öğrenci Derneği’nin ortaokul ve lise öğrencileri için bilgi yarışması düzenleme talebine onay verdi. Dernek, 2019 yılında aldığı izin kapsamında, “Uygun görülen yer ve zamanlarda”, “Manevi içerikli” seminerler düzenledi.

ÇOCUKLARI YARIŞTIRDILAR

Kuruluş amacı, “İslam’ı sahih kaynaklara dayalı şekilde her yıl güncel meseleler ile bağdaştırarak insanları aydınlatmak” olarak açıklanan Server Gençlik ve Spor Kulübü, 2018 ve 2019 yıllarında okullarda, “Güzel Ahlak” temalı bilgi yarışmaları düzenlerken çok sayıda öğrenci, ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla yarışmaya katılmaya teşvik edildi.

Nakşibendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Server Yaşam Vakfı, MEB izniyle okullarda düzenleyeceği bilgi yarışması için hazırlanan kitapta skandal ifadeler yer aldı. Yarışma kapsamında öğrencilere dağıtılan, “Edep Mektebi” kitabında müzik dinlemenin haram mı helal mi olduğu konusunda “Farklı görüşler” bulunduğu ifade edilirken kadını öne çıkaran filmler için de “kötü sonuçlar doğurur” denildi. MEB, yalnızca “Kitaplar kontrol ediliyor” açıklaması yapmakla yetindi.

***

CEMAAT YİNE GÖZÜNÜ DİKTİ

“Devletin eğitimdeki yükünü azaltmak” gerekçesiyle dini cemaatlere yakın isimlerce kurulan vakıflara bir yenisi daha eklendi. Toplam 100 bin TL sermaye ile “Devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı faaliyet yürütmek” amacıyla kurulan Ömer Faruk Erdoğdu Eğitim ve Hizmet Vakfı, kapanma durumunda malvarlığını İsmailağa Cemaati’ne yakın Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na devredeceğini açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Ömer Faruk Erdoğdu Eğitim ve Hizmet Vakfı ismiyle yeni bir vakıf kuruldu. İstanbul merkezli vakfın toplam sermayesi 100 bin TL olarak belirlendi.

ÖĞRENCİLERİ DE TESLİM ETTİLER

Milli eğitim müdürlükleri tarafından okulları cemaat ve tarikatlara açan ‘Değerler Eğitimi’ protokolü kapsamında bir okul daha gerici derneğe tahsis edildi. Nakşibendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Erenköy Cemaati’nin kurduğu Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na bağlı Gülberenk Değerler Eğitimi Derneği’ne tahsis edilen okulda 5 ile 10 yaş arasındaki çocuklara, ‘Kovanda bal programı’ adı altında eğitim verildi. Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu Lisesi’ni gerici bir derneğe tahsis etti. Lisenin tiyatro salonunda geçen pazar günü gerçekleşen etkinliğe gazetecilerin ve erkeklerin alınmaması dikkat çekti. Ayrıca 5 ile 10 yaş arasındaki çocuklara yönelik yapılan ‘Kovanda bal programı’nda fotoğraf ve video çekimi de yasaklandı. Öğrenci velileri ise etkinliğe tepki gösterdi. Velilerden gelen tepki sonrası Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, etkinliğe ilişkin açıklama yaptı. Herhangi bir cemaat ya da tarikatın okula girişine izin verilmediği belirtilen açıklamada, “Velilerin fotoğraf çekimi istemediklerinden ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ kapsamında kişilerin rızası olmadan kişisel veriler paylaşılamayacağı, aktarılamayacağı için fotoğraf çekimine izin verilmemiştir” denildi. Aycan KARADAĞ