Aile sağlığı merkezlerine test kiti dağıtılacağı iddiası, uzmanların tepkisine yol açtı. TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Ünal, “Aile hekimleri bu konuda eğitimsiz” dedi. ATO Başkanı Bulut da hizmet içi eğitim eksikliğinden yakınarak, “Eğitim vermeden kit dağıtmak şov yapmak demektir” ifadesini kullandı

Eğitimsiz personele test kiti dağıtılacak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Çin’den gelecek koronavirüs test kitinin, aile sağlığı merkezlerine dağıtılacağı iddiası, uzmanların tepkisine neden oldu. Koronavirüs ile mücadelenin yalnızca hastanelerdeki enfeksiyon sağlığı uzmanlarıyla yürütülemeyeceğini ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimleri Kolu Başkanı Filiz Ünal, “Ancak birinci basamak hekimlerine ne ekipman dağıtıldı ne de bununla ilgili bir eğitim verildi” dedi.

EĞİTİLMİŞ EKİPLER KURULMALI

Aile hekimlerine, korona testi pozitif çıkan hastanın nasıl takip edileceğine ilişkin bir iş akış seması verilmediğinden söz eden Ünal, şunları söyledi:egitimsiz-personele-test-kiti-dagitilacak-704388-1. “Bu kadar düzensiz ve hazırlıksız hareket edilmez. ‘Pazartesi kitleri veriyoruz’ diye başlamak akıl alır şey değil. Aile hekimliklerine de enfeksiyon bulaşırsa insanların başvurabileceği sağlık merkezlerinin sayısı da azalır. Herkes her yere başvurduğunda salgının yayılma olasılığı da artıyor. Her il ve ilçede eğitilmiş ekiplerin kurulması, bu ekiplerin vakalara gitmesi gerekir.”

ÖRNEK ALMAK MAHARET İSTER

New England Tıp Dergisi’nde yayımlanan makalede, hastaların yüzde 40’ının enfeksiyonu hastaneden ya da sağlık merkezlerinden kaptığının belirtildiğini anımsatan egitimsiz-personele-test-kiti-dagitilacak-704390-1.Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut ise hizmet içi eğitimlerdeki eksiklere şu ifadelerle dikkat çekti: “Yaşlı bireyler ya da şüpheli teması olanların evlerine gidilerek örnek alınmalı. Örnek almak maharet ister. Eğer bugün yanlış, negatif sonuçlar varsa örneklerin iyi alınmamasından olabilir. Bu konuda bütün personelin eğitime alınması gerekir. Hizmet içi eğitim vermeden kit dağıtmak şov yapmak demektir.”