Emniyet Genel Müdürlüğü'nün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında ‘Sansür Yasası’nın “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” maddesini gerekçe göstererek suç duyurusunda bulunulmasına CHP'den tepki geldi. Grup Başkanvekili Engin Altay, “İçişleri Bakanının devleti şahsi ihtirasları ile yönettiğini iddia ediyoruz. Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma başlıklı 217/A hayırlı olsun. 2 hafta önce çıkan 'sansür yasası' ilk ürününü verdi” dedi.

EGM'nin Kılıçdaroğlu'na yönelik suç duyurusuna CHP'den ilk tepki

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Altay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında ‘Sansür Yasası’nın “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” maddesi gerekçe gösterilerek Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulmasına tepki gösterdi.

Anayasa’da ‘basın hür olduğu ve sansür edilemez’ maddesini anımsatan Altay, “Şimdi o kanun; TCK 217'ye göre Bay Kemal'e dava açtırmış bürokratlarına. Vay be! Bay Kemal konuşuyor, nasırlarına basılmış gibi hop hop zıplıyorlar. Aslında bu suç duyurusunda doğru şeyler var. Okuyorum buradan, ‘Sayın İçişleri Bakanımızın devleti şahsı ihtirasları ile yöneten kişi olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır.’ Evet. Tam da bunu yapıyoruz işte. Algı değil Sayın Genel Müdür, olgu. Böyle bir olgu var. İçişleri Bakanının devleti şahsi ihtirasları ile yönettiğini iddia ediyoruz. Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma başlıklı 217/A hayırlı olsun. 2 hafta önce çıkan 'sansür yasası' ilk ürününü verdi” dedi.

AKP'NİN ZİYARETİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

AKP’nin başörtüsü konusundan yaptığı ziyareti anımsatan Altay, “Siyaset açık kapı işidir. Kabul ettik görüştük. Niye geldiler? Biz 4 Ekim'de samimi bir kanun teklifi verdik. Kadının kılık kıyafet özgürlüğü ile ilgili samimi bir kanun teklifi verdik. Şimdiye kadar AK Parti bunu kabul etseydi 10 Ekim'de bu yasalaşmış olurdu. Zaten fiilen ortadan kalkmış, olmayan bir sorun ile ilgili yasal da bir teminat olurdu. Biz bunu niye yaptık? Çok açık ve samimi söylüyoruz zaten. CHP'nin helalleşme vizyonunun da bir parçasıydı bu. Geçmişte yaşanmış kimi acılar, üzüntüler için böyle bir yasal düzenlemenin hoş, güzel olacağını düşündük” şeklinde konuştu.

Başörtüsünün, Erdoğan için istismar ve menfaat konusu olduğuna dikkat çeken Altay, ”Fakat Erdoğan bunu gollük bir pas olarak değerlendirdi. Neyi gollük bir pas olarak değerlendirdi aslında Erdoğan, başörtüsünü. Neyi, kadının özgürlüğünü... Erdoğan, kadının özgürlüğünü istemek sana gollük bir pas oluyorsa vay Türkiye'nin geldiği hale. Böyle bakmamak lazım. Şimdi sulandırılmış bir anayasa değişiklik önerisi ile geldiler. Efendim biz size teklif getirmedik ama biz 24 ve 41'inci maddelerde düzenlemeler istiyoruz. Niye kardeşim? E böyle yapalım. Bizim bir kanun teklifimiz var, gelin bunu kabul edelim. Yok biz bunu böyle yapalım" diye konuştu.

AKP'NİN HDP'Yİ ZİYARETİ

Altay, AKP’nin anayasa değişikliği teklifi ile ilgili dün TBMM’de grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmesine ilişkin şunları söyledi:

"Bunlar bir karar versin. HDP’ye terörist diyorlar, ondan sonra Erdoğan’ın kişisel şeyine göre bir Anayasa ihtiyacı olunca HDP’yi bizim de iddia ettiğimiz gibi milletin oylarıyla seçilmiş, parlamentoda grubu bulunan bir parti olarak gidiyorlar. Parti olarak gidiyorsunuz. Gidin tabii de niye toplantılara çağırmıyorsunuz? Yurt dışı gezilerine neden çağırmıyorsunuz HDP’yi? Bir karar verin artık. HDP, terör örgütüyse bilelim, legal bir partiyse bilelim. Bir karar verin. Garip. Bu şunun işareti, Erdoğan, işine geldiği zaman geçmişte söylediklerinin tümünü inkar edecek bir anlayış içindedir. Daha önce de biliyorsunuz böyle örnekleri çok. Bizim HDP ile ilgili görüşümüz nettir. HDP, Meclis’teki grubu bulunan siyasi partilerden birisidir. Böyle bakıyoruz. AK Parti de diğerleri de böyle bakabilmeli. Ama bundan sonra yine toplantılara, yurt dışı gezilere HDP’yi çağırmazlarsa da bu gidişleri onlar için olumsuz bir tablo olur."

TÜİK'E ENFLASYON TEPKİSİ

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ilişkin “Avrupa'nın hiçbir ülkesinde bunun yarısı kadar enflasyon yok. Amerika'da onda biri kadar” diyen Altay, şöyle devam etti:

“TÜİK bunu niye böyle yapıyor? Erdoğan beşli çeteye para pompaladığı için devletin parası azalıyor, kasada para azalınca devletin memuruna emeklisine ödemesi gereken paralar var. Memurlar ocakta enflasyon farkı artı 8 puan alacak. Emekliler de bir zam alacak. TÜİK milyonlarca memurun düşük maaş artışı alması için enflasyonu düşük gösteriyor diyorum. Mealen diyorum ki TÜİK memurun ve emeklinin sofrasından; enflasyonu bilinçli olarak düşük göstermek suretiyle emeklinin, memurun sofrasında ekmek çalmıştır. Rızık çalmıştır. Ey TÜİK, bir dava daha aç bana sen hırsızsın. Memurun, emeklinin sofrasından ekmek çalıyorsun. Hırsızlık yapıyorsunuz. Bunun adı budur.”

ANKA