Vakıfbank Sultanlar Ligi’nde sezonun ikinci büyük derbisini, Paola Egonu’nun etkili oyunuyla en büyük rakibi Fenerbahçe karşısında kazandı. Galatasaray ve Eczacıbaşı da serilerini sürdürdü.

Egonu, lige ve Vakıf’a ısınıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Haftanın merakla beklenen maçı, artık boş zamanlarında birbirleriyle oynarmış gibi hissettirmeye başlayan Vakıfbank ile Fenerbahçe arasındaydı. Geçen sezonun başından itibaren, pazar akşamına kadar geçen sürede bu 2 takım birbirleriyle tam 13 kez karşılaştılar. Sezon başında, üzerinden çok zaman geçmemiş Dünya Şampiyonası’nın gölgesinde oynanan Şampiyonlar Kupası maçını, Fenerbahçe 3-0 gibi net bir skorla kazanmış ve kadrosuna çok ciddi silahlar katan Vakıfbank hakkında akıllara, “acaba?” sorusunu yerleştirmişti. Sezonun 4. haftasına geldiğimizde Vakıfbank’ın, hâlâ zamana ihtiyacı olduğunu fark etmekle beraber iyi yolda olduğunu, Fenerbahçe’nin ise, Melissa Vargas’ın yokluğunda tam performansa ulaşmakta zorlanacağını bir kez daha anladık.

EGONUBALL TOLERE EDİLMELİ

Aslında maçı 2 kısımda inceleyebiliriz. Birinci kısım, ev sahibinde Nika Daalderop’un yüzde 86 ile hücum edip 7 sayı alarak takım lideri olduğu, aynı zamanda da takımın en çok servis karşılayan oyuncusu iken yüzde 75’lik bir mükemmel manşetle oynadığı, buna karşılık Terzic’in en büyük silahı Arina Fedorovtseva’nın 3 sayıda kaldığı ilk set. İkinci kısım ise Vakıfbank’ta Egonu, Fenerbahçe’de Arina’nın oyuna ağırlıklarını koydukları, hatta son ikisinde işi bir düelloya döndürdükleri, izleyen 3 set. Maçın önemli kırılma anlarından birisini Buket Gülübay’ın 4. setin başında oyuna girdiği an olarak gösterebiliriz. Vakıfbank’ın, Cansu Özbay’ın sahada olduğu dakikalarda pasları dağıtmada eşitlikçi bir tavır sergilediğini gördük. Ancak Buket’in neredeyse tamamını oynadığı son sette durum farklıydı. Paola Egonu tam 20 hücum yaparken, ondan sonra en çok hücum yapan kaptan Gabi Guimares 5 hücum yapabilmişti. Burada, Vakıfbank pasörünün pas dağılımında net bir dominasyona izin vermesini çok yadırgamamak gerekiyor. Fenerbahçe, maçı 2-0’dan 2-2’ye getirmiş, 4. sette oyundan bir an bile kopmamıştı ve geriden gelerek durumu 2-2 yapması, karar setini Vakıfbank için, mental açıdan oldukça zor bir hale getirebilirdi. Egonu sete çok iyi başladı ve böyle bir silah işledikçe, onu kullanmak çok fazla yadırganmamalı. Evet bir sezonu bu şekilde oynamak, pas dağılımı açısından sıkıntılı sonuçlar doğurabilir, fakat bazen büyük maçları, büyük oyuncuların kazanmasına da razı olmanız gerekiyor. 4. sette 20 hücum kullanan Egonu, yüzde 65’lik bir yüzdeyle Vakıfbank’ın sayılarının yarısından fazlasını tek başına aldı ve takımına galibiyeti getirdi. Ben, Buket’in bu bölümde, net bir tavırla ve net paslarla çok iyi bir performans ortaya koyduğunu düşünüyorum.

Nika Daalderop maçı yüzde 59’luk bir manşet yüzdesiyle bitirdi (yüzde 41 mükemmel) ve sadece maçın en iyi servis karşılayan oyuncusu olmadı, Sultanlar Ligi’nin en iyi servis karşılayan oyuncuları listesinde, bu konudaki yeteneği voleybolseverler tarafından bilinen Şeyma Ercan’ın önünde ilk sıraya yerleşti. Fenerbahçe ile oynanan Şampiyonlar Kupası maçında yüzde 29 mükemmel manşetle oynayan Hollandalı smaçörün hem savunma hem hücum anlamında 3 hafta içinde ciddi mesafe kaydettiğini söylemek mümkün. İşin Fenerbahçe tarafında ise Macris’in takıma dokunuşu ve Arina’nın, kendisi için boş geçen bir yazdan sonra geçen sezon bıraktığı yerden devam edişini artılar olarak yazabiliriz, fakat takımın diğer mevkilerinden, çok iyi bir 2021-22 sezonu geçiren Gizem Örge dâhil istediği katkıyı henüz alamıyor.

egonu-lige-ve-vakif-a-isiniyor-1087944-1.

AYÇİN AKYOL’UN YÜKSELİŞİ

Bir voleybol efsanesi haline gelen Eda Erdem’in 2024 Olimpiyatları’nın ardından ulusal takım formasına veda edeceğini düşünüyorum. Onun bıraktığı orta oyuncu formasına, Zehra Güneş’in yanında yer almak için en güçlü 2 adayın, Yasemin Güveli ve Ayçin Akyol olduğu açık ve Akyol zaman geçtikçe bu iddiasını net olarak gösteriyor. Galatasaray’ın orta oyuncusu harika bir hafta geçirdi. Bolu Belediyesi maçında yüzde 71’lik hücum yüzdesi ile 6 blok dâhil 19 sayı, Sigorta Shop maçında yüzde 76’lık hücum yüzdesiyle 6 blok dahil 19 sayı. Hiç taviz vermeden, bir makine düzenine bağlanmış nefis iki performans. Ayçin şu anda set başına 1.21 ve toplamda 17 ile ligin blok istatistiklerinde zirvede. Asıl çarpıcı olan ise, ligin yüzde 70 ile en iyi hücum eden oyuncusu konumunda olması. Bir adım ileri götürelim, kendisinin partneri Mina Popović toplam blok sayısında, takım arkadaşını takip ediyor. Hatta Popović 9 ace ile, aynı zamanda bu kategorinin liderliğini paylaşıyor (diğer oyuncudan aşağıda bahsedeceğiz) Bu yüzden Galatasaray, şu anda set başına 3,5 blok sayısı ile bu alanda lider. Galatasaray, yarın kolay geçeceği tahmin edilen İlbank maçından sonra, hafta sonunda Fenerbahçe derbisine çıkacak ve sezonun geri kalanı ile ilgili, hem rakiplerine, hem de geçen hafta belirttiğimiz gibi 1 pasör çaprazı ve 1 smaçör alması gereken yönetimine mesaj yollayacak.

BİANKA BUSA ETKİSİ

Sırbistan’ın, üst üste ikinci dünya şampiyonluğu, kadrosundaki oyunculara ciddi anlamda pozitif etki yaptı ve bunu Bošković ve Popović’te olduğu gibi PTT’nin Sırp smaçörü Bianka Busa’da da görebiliyorsunuz. Busa, Kupa Voley maçlarında takıma geç katılmıştı ve açıkçası PTT’nin performansına bakıldığında, hüsranla sonuçlanacak bir sezon geçirebileceği konuşuluyordu, fakat takımı, ligin açılış maçındaki Çukurova mağlubiyetinden sonra üst üste 3 maç kazandı ve Busa bu maçlarda ı oynadı. Yetmiyor, kendisi toplam 93 sayı ile ligin en skorer oyuncusu. Onun da aynen vatandaşı Popović gibi 9 ace’i var, dolayısıyla ligin en iyi transferlerinden birisi durumunda.

YAYINLARDAKİ BELİRSİZLİK

Ligin ana ve isim sponsoru Misli.com geçen yıl tüm maçları, yayıncılık açısından birçok eksiğe rağmen yayınlıyor ve bu maçlar Türkiye dışından binlerce kişi tarafından izleniyordu. 2 Taylandlı oyuncunun varlığı ile Sarıyer Belediyesi maçlarının canlı yayını 50 bin izleyici sayısını buluyordu. Ardından birden, ligin ikinci yarısının sonuna doğru bu yayınlar Türkiye dışına kapandı. Bu konuda ne bir bilgilendirme yapıldı ne de (eğer yayın sözleşmesinin parçası ise) ayrıntı verildi. Ligin geri kalanında oynanan maçları bugün geriye dönüp izlemek mümkün değil. Bu sezon işler daha da karıştı. Maçların bazıları ülke dışından canlı olarak izlenebiliyor, bazıları canlı olarak izlenemiyor, ancak daha sonra kaydına ulaşılabiliyor, bazılarına ise hiç ulaşılamıyor. Yayınları, ülke dışına kapatarak, İtalya ile birlikte dünyanın en kaliteli ligi olarak gösterilen ligimize olan ilgiyi ve ligin tanınırlığını baltalamak bir kenara, bu karışık uygulamalar hangi kritere göre yapılıyor hiçbir fikrimiz yok. Federasyonun bir medya iletişim bölümü ve sorumlusu var. Bu konuda ülke dışında yaşayan voleybolseverler, en azından bir açıklamayı hak ediyorlar diye düşünüyorum.