Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği (EHDD ) 10-16 Mayıs Türkiye Engelliler Haftasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, engelli bireylerin yaşadığı problemler ve bu problemlerin çözümüne ilişkin doğru iletişim örneklerine dair bilgi verildi

EHDD Başkanı Kuyumcu: Kutlama değil, iletişim engellerinin kaldırılmasını istiyoruz

Türkiye Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, engellilerin günlük hayatta yaşadığı sorunların çözümlerine yönelik yazılı bir açıklama yayınladı.

‘15 yılda özellikle erişilebilirlik ve iletişim konularında bir arpa boyu yol alınmadığını görüyoruz’ ifadelerinin yer aldığı açıklamada, engelli bireylerin erişebilirliği konusunda ilerleme kaydedilemediğine dikkat çekildi. 2005 yılında yürürlüğe giren kanun ve yönetmeliklere rağmen, engellilerin eğitim, iş hayatı, sosyal hayata katılım, sanat ve spor hayatına katılım, başka birine bağımlı olmadan yaşam, ulaşım, erişilebilirlik gibi çok konuda sorunlarının çözümü için yol alınamadığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’de 10 milyon 500 bin civarında yurttaşın kayıtlı engelli olduğu kaydedilerek, toplumu oluşturan birey ve yöneticilerin yaptıkları yanlış uygulamalarla engelli bireyin hayata katılımının engellendiği ifade edildi.

ÇÖZÜM İÇİN YALNIZCA GÖREV YAPILMALI

Açıklamada, engelli bireylerle empati yapılabilmesi için, devleti ve belediyeleri yönetenlerin empati diye tekerlekli sandalyeye oturmasının, gözlerini bantlaması da eleştirildi. Söz konusu eylemlerin yanlış olduğu, dezavantajlı insanların veya canlıların taklidinin yapılmaması gerektiği, çözüm için yalnızca görevin yapılmasının yeterli olacağı kaydedildi.

‘İLETİŞİM DİLİMİZİ DÜZELTMEMİZ GEREKİYOR’

İfade edilenlerin yanında, engelliler ve aileleriyle iletişim konusunda da ciddi sorunlar yaşandığı ifade edilen açıklamada, “Engellilik hakkında toplumsal iletişim dilimizi, resmi iletişim dilimizi ve basın organlarında ve sosyal medyada kullandığımız iletişim dilimizi düzeltmemiz gerekiyor” denildi.