2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Ek Bütçe teklifi Meclis'ten geçti

TBMM Genel Kurulu’nda, Ek Bütçe kabul edildi. Genel bütçe gelir tahmini toplam 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 bin lira artırıldı. Bütçe giderleri için ise 880.474.775.000 Türk Lirası ilave ödenek eklendi.

Tekliften, Erdoğan'ın talebi üzerine Cumhurbaşkanı ödeneğinde artışa imkan sağlayan "Cumhurbaşkanı ödeneğinin yüzde 20,2 artırılmasına" ilişkin ifade çıkarılmıştı.

Kanunla genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenecek.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yer alan "Cumhurbaşkanı ödeneği" hariç olmak üzere merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde yer alan personel giderleri ile Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet primi giderlerine başlangıç ödeneklerinin yüzde 40,5'i oranında ödenek eklenecek.

Bu kapsamda yapılan ödenek eklemeleri karşılığı Hazine yardımı ödenekleri ilgili idare bütçelerine eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı genel bütçe gelir tahmini toplam 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 bin lira artırılacak.

CHP VE HDP ŞERH DÜŞMÜŞTÜ

Erdoğan’ın imzasıyla TBMM’ye sunulan ek bütçe teklifinin iktidarın mevcut ekonomi politikalarının hatalarının bir sonucu olduğu bildirilen CHP’nin muhalefet şerhinde, “Bütçe fazla veriyor, algısının yayıldığı bir dönemde ek bütçe ihtiyacı ile karşılaşılması, 2022 bütçesinin saydam olmadığını, AKP iktidarının ekonomik politikalarının iflas ettiğini göstermektedir. TÜİK tarafından dahi kabul edilen yüzde 73,5 TÜFE, yüzde 132,16 ÜFE artışının olduğu bir konjonktürde kamu kurumları bu ek bütçe ödenekleri ile de sağlıklı ve yeterli bir hizmet sunumu yapamayacaklardır. Gereksiz, verimsiz, israfçı, rant yaratmaya dönük, harcamaları kısmak bir yana daha da artıran AKP iktidarının, ek bütçe yolu ile bu harcamaları halktan aldığı ağır ve adaletsiz vergilerle finanse etmeyi sürdüreceği anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verilmişti.

Ek bütçenin, “Emekten, emekliden, çiftçiden, küçük esnaf ve sanatkardan, işsizden, yoksuldan yana, onların sorunlarını hafifletebilecek bir bütçe olmadığını” vurgulayan CHP Milletvekilleri, teklifin geri çekilmesini istemişti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun HDP’li üyeleri de teklife karşı muhalefet şerhi hazırlamıştı. “Bir yıllık bütçeyi altı ayda batıran ve ek bütçe hazırlayan iktidara yeni bütçenin emanet edilemeyeceğini” ifade eden HDP Milletvekilleri, muhalefet şerhinde şunları vurguladı:

“Gelir ve servet eşitsizliğinin devasa bir uçuruma dönüştüğü Türkiye’de, merkezi bütçenin eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik bir kaygısı yok. Kamu bütçeleri toplumdan kopuk hazırlanmakta, halkın eleştiri, önerileri ve talepleri dikkate alınmadan onaylanmaktadır. Bu haliyle kamu bütçesi belirli bir grubun çıkarları doğrultusunda oluşturulmaktadır. Bu açıdan halkın bütçeye katılım hakkı da bütçeden yararlanma hakkı da tamamen görmezden gelinmektedir. Zengine daha fazla kar, yoksula daha fazla vergi yükleyen, bir avuç yandaşın talep ve ihtiyaçlarını önceleyen, halkın yaşadığı ekonomik buhranı görmemeyi tercih eden, kaynakları Saraylara, güvenlikçi politikalara, yandaşlara ve faize akıtan bu düzen değişecektir. İktidarın mevcut bütçe tercihlerini reddediyoruz. HDP olarak ‘Halkın Bütçesi’ni savunuyoruz.”