Sağlık emekçilerine yapılan ek ödemeler 3 ay daha uzatıldı ama emekçiler bu yeni düzenlemenin bir öncekine göre daha kötü olduğunu söylüyor.

Ek ödeme uzatıldı ama sağlıkçılar tepkili

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanı Bakan Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerin süresinin pandemi nedeniyle 3 ay daha uzatıldığını açıkladı. Sağlık çalışanları ise yürürlüğe giren bu yeni düzenlemeye tepki göstererek, taleplerinin adaletsiz şekilde dağıtılan ek ödeme değil, emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı olduğunu söyledi.

Pandeminin başından beri sağlık çalışanlarının hak ettikleri ücretleri alamadığını söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, ek ödemelerde bugüne dek yaşanan adaletsizliklere dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Sağlık çalışanları pandemi süresince yaşamlarını riske atarak hizmet verdi; bu süreçte binlerce sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı, 70’ten fazla sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Pandeminin başlangıcında da benzer bir düzenleme yapılmıştı; ama bu ödemelerde sıkıntılar yaşandı ve sağlık çalışanları hak ettikleri ücreti alamadı. Covid-19 tanısı konulduktan sonra bazı uzmanlık alanlarından hekimlerin ve sağlık çalışanlarının bu hastalarla daha yakından ilgilendiği doğrudur. Ancak söz konusu tanı konulmadan önceki aşamalarda görev yapan birinci basamakta görevli meslektaşlarımızdan, hastanın başvurduğu acil polikliniğine, laboratuvarlara kadar bütün branşlardaki hekimler ve buralarda görevli sağlık personelinin virüs bulaşma tehlikesiyle karşı karşıya hizmet sundukları tartışmasızdır.”

SAĞLIK BİR EKİP İŞİDİR

Ek ödeme konusunda çalışanlar arasında ayırımcılık yapılmasının çalışanların motivasyonunu olumsuz etkilediğini vurgulayan Dr. Çamlı, “Eğer bir ödeme yapılacaksa adaletli dağıtılması gerekiyor. Ödemelerdeki dengesizlik ve adaletsizlikler iş barışını da bozuyor. Sağlığın bir ekip işi olduğu unutulmamalıdır. Pandemiyle mücadelede görevlerinin gerektirdiği her yerde hizmet yürüten tüm sağlık emekçileri için uzun süredir talep ettikleri temel ücret artışı sağlanmalıdır. Sağlık emekçilerinin talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, insanca yaşama yetecek, emekliliğe yansıyan ücret artışıdır” dedi.

ÇOĞU YARARLANAMAYACAK

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Hüseyin Çoban ise, 3 aylık ek ödeme kararının bir öncekinden daha kötü bir karar olduğunu söyledi. Çoban, “Önceki düzenlemede bile ödeme alabilenlerin bir kısmı, şimdi hiç ödeme alamayacak. Bahsedildiği gibi yüksek rakamlar yok. Bu bir ekip işi ancak ekibin parçalarının büyük bir kısmı bu ek ödemeden yararlanamayacak. Hastaneler yüksek riskli işyerleri olmasına rağmen risk paylaşımı da yanlış yapılıyor. Pandemi servisleri dışında çalışanlar ek ödeme alamayacak. Sağlık çalışanları olarak reel ücretlerin tek kalemden hesaplanıp adil bir şekilde ödenmesini istiyoruz. Emekliliğe yansımayan ücretlerin bir faydası olmadığını görüyoruz. Emekliliğe yansıyacak temel ücret istiyoruz” ifadelerini kullandı.