Google Play Store
App Store

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Gölyaka-Düzce depremiyle ilgili hazırladığı değerlendirme raporunda Bakan Kurum’un açıklamalarını eleştirdi: "Tespit ekibinin tamamı inşaat mühendislerinden oluşmalıydı".

Ekibin tamamı mühendis olmalı

Haber Merkezi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, "23.11.2022 Gölyaka-Düzce depremi ön değerlendirme raporu”nu dün yayımladı. Hazırlanan raporda bölgedeki duruma ilişkin bilgiler verilerek binalardaki yapısal hasar oranları paylaşıldı. Raporda, güçlendirilmiş binaların deprem sonrası durumlarına da yer verilerek “1999 Düzce depremi sonrasında hafif ve orta hasar görerek güçlendirilmiş olan binaların, 23 Kasım 2022 Gölyaka depremi sırasında oldukça iyi bir davranış gösterdiği gözlenmiştir. Güçlendirilmiş yapılarda en çok dolgu duvar ile taşıyıcı sistem arasında kılcal çatlaklardan daha ötede hasar gözlemlenmemiştir. Bu durum güçlendirmenin etkili olduğunun kanıtıdır” denildi. Genel değerlendirmelere yer verilen raporda yapılan incelemelerle edinilen bulgular da paylaşıldı.

İMO DAHİL EDİLMEDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 6 Aralık 2022 tarihinde yaptığı açıklamanın değerlendirildiği raporda, "Kurum’un yaptığı açıklamada, içlerinde inşaat mühendislerinin de olduğu 300 kişilik hasar tespit ekibinin oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Bu ifadeden anlaşılmaktadır ki hasar tespit ekiplerinin tamamı inşaat mühendislerinden oluşmamaktadır. İMO, deneyimli üyeleri ile Gölyaka depreminde hasar tespit çalışmalarına dahil olmak istemiş ancak ihtiyaç olmadığı resmi yetkililer tarafından bildirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

TESPİTLER YETERSİZ

300 kişilik hasar tespit ekibiyle, 12 gün kadar kısa bir sürede 66 bin 172 binanın incelendiği kaydedilen raporda şu ifedelere yer verildi: "İki kişilik bir ekibin bir günde yaklaşık 36 binayı incelemiş olması gerektiği hesaplanmaktadır. Bir ekibin kesintisiz 8 saat çalıştığı bile kabul edilse, bina başına yaklaşık 13 dakika gibi bir sürede yapı incelenmiş ve hasar sınıfı belirlenmiş. ÇŞB resmi internet sayfasından hasar tespit sonuçları incelendiğinde, Düzce’nin merkez mahallelerinin toplamında (68 adet) acil yıktırılacak 9 bina, ağır hasarlı 187 bina, orta hasarlı 6 bina, az hasarlı 2 bin 720 bina tespit edildiği anlaşılmaktadır. Depremin merkez üssü olan Gölyaka ilçesinin merkez mahallelerinde ise (10 adet) acil yıktırılacak bina ve orta hasarlı bina tespit edilmediği, ağır hasarlı 14 bina, az hasarlı 141 bina tespit edildiği anlaşılmaktadır. Her iki bölgenin toplamında da çok az sayıda orta hasarlı yapı tespit edilmiş olması dikkat çekicidir. Düzce’de 187 ağır hasarlı bina varken 6 tane orta hasarlı bina tespit edilmiş olması, Gölyaka’da hiç orta hasarlı bina tespit edilmemiş olması eşyanın tabiatına aykırı görünmektedir."