Ekinler yine çöp oldu, çiftçi perişan

Yaren Çolak

Meteoroloji’nin ‘turuncu kod’ ile uyardığı Antalya’nın Serik ilçesinde metrekareye 24 saatte 221 kilogram yağış düştü. Daha geçen yıl aralık ayında yaşanan sel felaketinin yaralarını saramayan üreticilerin tarım alanları yine sular altında kaldı. Devletin kendilerini yalnız bıraktığından yakınan çiftçiler, “Borçla harçla eylülde ekinimizi ektik. Tam hasada başlayacaktık, tüm ürünlerimiz yine çöp oldu. Tarım Bakanı’nın yaşadıklarımızdan haberi var mı?” diye sordu.

NEREDE BU DEVLET!

Serik ilçesinin Kadriye Mahallesi’nde çilek üretimi yapan Zeynel Burun, dokuz dönüm tarlasının tamamen sular altında kaldığını söyledi. Burun, “Ne gelen var ne giden. Nerede bu devlet, nerede bu yetkililer çok merak ediyorum” diyerek tepki gösterdi.

Devlet Su İşleri ve belediye, kanalları temizlemediği için su taşkınlarının yaşandığını belirten Burun, yüzlerce üreticinin kendisiyle aynı durumda olduğunu vurguladı. Burun, şöyle konuştu:

“Geçen seneki selde yetkililer, hasar tespiti için geldiler, kontrol edip gittiler. Afetzedeler için bir miktar para gönderilmişti; ama biz bu paranın tek kuruşunu dahi göremedik. Bu sene yine aynı şekilde sular altında kaldı tarlamız. Yüzlerce arkadaşım aynı durumda. Ne yazık ki bu saat oldu hiçbir yetkili göremedik. Ben çok merak ediyorum, Tarım Bakanı’nın çiftçiden haberi var mı? Bir şeyler ekilirken neler yaşanıyor bilgisi var mı, çok merak ediyorum.”

Kimseden bir şey dilenmediğini dile getiren Burun, “Sadece koltukta oturup yandaşlarla yemesini biliyorlar. Gübre geçen seneye göre yüzde 300 zamlanmış durumda. Bizim önümüzdeki günlerde toplamayı düşündüğümüz ürünlerimiz telef oldu. Biz nasıl kazanacağız? Nasıl geçineceğiz bu ülkede, ben anlamış değilim. İktidardakiler yiyip içiyor, geri kalan kimsenin umurumda değil” ifadelerini kullandı.

FIRTINA VE SEL ALARMI

Antalya’da yağışın aralıklarla çarşamba gününe dek süreceği tahmin ediliyor. Öte yandan Meteoroloji, dün birçok bölge için fırtına uyarısı yaptı. Buna göre Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara’da bugün sabah saatlerinden itibaren kuvvetli fırtına bekleniyor.

Bursa’da önceki gece hızı 65 kilometreye kadar ulaşan fırtına binalara zarar verdi, ağaçları ve aydınlatma direklerini devirdi. Meteoroloji yetkilileri kentte fırtınanın etkisini yitireceğini, sağanak yağışın ise yarın sabaha kadar devam edeceğini duyurdu. Bursa Valiliği’nden yapılan açıklamada da kuvvetli yağış nedeniyle sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.