Ekmeğine sahip çıkanlar alanlara iniyor

Emek Servisi

AKP’li Erdoğan’ın ekonomi yönetimi milyonlarca emekçinin alım gücünü bitirdi. Yaşam pahalılığı altında ezilen toplum ise sefalete ‘artık yeter’ diyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) da yarın saat 14.00’te İstanbul Kartal’da krize ve ekonomi politikalarına karşı miting düzenleyerek en düşük ücretin 5 bin 200 lira olmasını talep edecek.

İşçi sınıfının, emekçilerin taleplerine yer verilecek mitingde, gelirde adalet için mücadele çağrısı yapılacak.
Miting öncesi sosyal medya platformu Twitter’da da mitinge katılım çağrısı yapan DİSK’liler, ‘protesto ediyorum’ ve ’12 Aralık’ta Kartal’da’ etiketleriyle paylaşımlar yaptı.

YOKSULLUK DAYATMASINA KARŞI…

Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Ali Sönmez, “Yaptığımız toplantılarda işçilerin ekonomik sorunlarının arttığını görüyoruz, çözüm yolu tartışıyoruz. Bunların sonucunda sokakta olmamız gerektiğini tartışıyoruz. Bu doğrultuda pazar günü yapacağımız mitinge hazırlanıyoruz” dedi. İşçilerin yaşadığı problemlerin sadece kendilerini ilgilendirmediğini, bu yüzden alanlara eşleri çocukları aileleriyle gelmeleri gerektiğini belirten Sönmez, “Ekmeğimize sahip çıkmak, büyütmek için tüm işçileri mitinge çağırıyoruz” dedi.

DİSK/Gıda-İş Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer, “Genel merkezimizin de olduğu Avcılar’dan Arnavutköy’e ve Silivri’ye uzanan sanayide çalışan işçilere ulaşmaya, onları mitinge katılmaya çağırıyoruz” dedi. İğneden ipliğe gelen zamların, TL’deki değer kaybının emekçileri doğrudan etkilediğini belirten Kızılyer, “İşçilerin ücretleri eridi, emekçiler giderek yoksullaştı. Asgari ücret görüşmelerinde işçilere yine yoksulluk dayatılmaya çalışılıyor. Yoksulluğun derinleşmesine karşı, asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir düzeye getirilmesi için, artık yeter demek için tüm emekçileri mitinge çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sosyal-İş İstanbul Şube Başkanı İlhan Ağırbaş da miting çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Cumartesi günü 10 No’lu iş kolunda yer alan örgütlü örgütsüz işçilerle bir işçi forumu düzenlemeyi planlıyoruz. Bu forumda işçilerin sorunlarını sıkıntılarını konuşup 12 Aralık’taki mitinge çağrı yapacağız” dedi.

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Özcan Atmaca, “İstanbul, Gebze, Kocaeli’deki örgütlü olduğumuz fabrikalardan yoğun katılım olacaktır” diye konuştu.

DİSK geçen pazartesi mitinge çağrı için yaptığı basın açıklamasında taleplerini şöyle özetlemişti: “Emek ucuzlasın, memleketin taşı toprağı ucuzlasın tezgahını bozmak için, kara kışı işçi baharına çevirmek için, asgari ücretin en az net 5200 TL olması için, asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarında vergi ve kesintilerin kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılması için, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çekilmesi için, EYT mağduriyetinin son bulması için, sendikalaşma, grev ve tüm demokratik hak arama yollarının önündeki engellerin kaldırılması için buluşuyoruz.”

Öte yandan Uluslarası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar KOnfederasyonu (ETUC) da DİSK'in yapacağı miting öncesi tüm emekçileri mitinge davet eden dayanışma mesajı paylaşıldı.

Antalya mitingine kaymakamlık yasağı

DİSK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) ortaklaşarak 12 Aralık Pazar günü Antalya’da yapacağı ‘Geçinemiyoruz’ mitingine yasak geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak eyleme emniyet’in risk oluşabilir bilgilendirmesi nedeniyle Muratpaşa Kaymakamlığı'nca yasaklandı. Miting öncesi Aydın Kanza Parkı’ndan meydana yürüyüş gerçekleştirilecekti.