Ekmek kuru durulmuyor
Fotoğraf: DHA

Emek Servisi

Günde 3 öğün tüketilen ekmek ardı ardına gelen zamlarla gündemdeki yerini koruyor. Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) ekmeklik buğday fiyatlarına yönelik adımlar atmaya çalışsa da maliyetlerdeki artış nedeniyle ekmek zamlarını durduramadı. Birçok ilde ekmek ardı ardına zamlandı. İstanbul’da da farklı ilçelerde ekmek 5 liraya satılıyor. Yüksek fiyattan ekmek satan fırınlara ceza kesileceği belirtilse de maliyet altında ezilen fırıncılar ceza yemeyi göze alıyor. Artan maliyetler nedeniyle ekmeğin daha da zamlanması kaçınılmaz. Tarımda üretici enflasyonu mayıs ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 154’ün üzerinde gerçekleşti. Fırıncının enerji maliyeti ise can yakıcı.

İZMİR’DE EKMEĞE 4’ÜNCÜ ZAM

İzmir’de ekmeğe 4’üncü kez zam kararı alınarak 3 lira olan 210 gram ekmeğin fiyatı 4 liraya yükseltildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası, İzmir Ticaret Odası Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birer temsilcisinden oluşan komisyon üyeleri dün tekrar bir araya geldi. Artan maliyetler göz önünde bulundurularak ekmek fiyatı gözden geçirildi. Mart ayından bu yana 3 liraya satılan ekmeğin 1 lira zamlanmasına karar verildi. Böylece İzmir’de ekmek 4 liraya yükseldi.

ekmek-kuru-durulmuyor-1034201-1.

Ekmeğin fiyatı illere göre değişim gösteriyor. Van’da 210 gram ekmek dün gelen zamla birlikte 2,5 liradan 3,5 liraya çıktı. Kocaeli’de ise 200 gramı 3 liradan satılan ekmeğin fiyatı 1 Temmuz’dan itibaren 4 liraya yükselecek.

Ekmek fiyatları şu anda İstanbul’da resmi olarak 3 lira. Ancak ekmek birçok fırında 5 liradan satılıyor. Ekmeğin fiilen 5 liraya satılması asgari ücretlileri zor durumda bıraktı. Günde 4 ekmek tüketen asgari ücretli bir ailenin aylık ekmek masrafı 600 liraya çıktı.

Bugün asgari ücretle 5 lira olan ekmekten 850 tane alınabiliyor. Geçen sene haziran asgari ücret ile 1130 ekmek alınıyordu. 2020 yılı Haziran ayında ise asgari ücretli 1549 tane ekmek alabiliyordu.

TEMEL GIDAMIZ

Yemek kültürümüzde ekmek önemli bir yer tutuyor. Hanelerin geliri daraldıkça ekmek tüketiminin de arttığı bir gerçek. Ekmeğe kutsallık dahi atfediyoruz. Dünyada ise ekmek tüketiminde birinciyiz. Öyle ki Türkiye kişi başı tüketilen ekmek oranıyla 2000 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Buna göre Türkiye vücut ağırlığının yaklaşık 3 katı ekmek tüketiyor. İşin eğlenceli boyutu yanı sıra Türkiye’nin ekmek tüketimi çeşitli istatistiklere de yansıyor. Statista’nın 2013 yılında yaptığı çalışmaya göre Türkiye kişi başı 104 kilogram ekmek tüketimiyle Avrupa birincisi. Türkiye’nin en yakın rakibi 95 kilogramla Bulgaristan. Antalya Ticaret Odası’na göre ise oran 2021 yılında kişi başı yıllık 165 kilogram.