Ekoloji Birliği Birleşenleri, termik santrallerin çevre yatırımlarının yapılmasının 2021 yılına kadar ertelemesine izin veren yasa teklifine ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada yasa teklifinin, ömrünü tamamlamış olan termik santrallerin 2 yıl daha havayı özgürce kirletmelerine izin vereceği vurgulandı. “Yeni projelerin iptal edilsin” denilen açıklamada, “Mevcut büyün termik santrallerin kapatılmalı” ifadeleri kullanıldı. Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve […]

Ekoloji Birliği: Termik santraller kapatılmalı

Ekoloji Birliği Birleşenleri, termik santrallerin çevre yatırımlarının yapılmasının 2021 yılına kadar ertelemesine izin veren yasa teklifine ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada yasa teklifinin, ömrünü tamamlamış olan termik santrallerin 2 yıl daha havayı özgürce kirletmelerine izin vereceği vurgulandı. “Yeni projelerin iptal edilsin” denilen açıklamada, “Mevcut büyün termik santrallerin kapatılmalı” ifadeleri kullanıldı.

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin (Torba Yasa), 45. Maddesi ile aslında ömrünü tamamlamış olan kömürlü termik santrallerin çevre yatırımlarını yapmaları konusunda 2013’de getirilen zorunluluk 3’üncü kez ertelenmek istenmesine tepki geldi.

5 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulunda görüşülecek yasa maddesi üzerine, Ekoloji Birliği Bileşenleri bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada, “Teklif, Türkiye’de çok uzun zaman önce faaliyete başlayan ve ciddi çevre sorunları yaratan on adet termik santralin ‘baca gazı arıtma, rehabilitasyon, kül depolama kapasitelerinin artırılması’ gibi çevre yatırımlarının yapılmasının 2021 yılına kadar ertelenmesine izin veriyor. Diğer bir deyişle, ömrünü tamamlamış olan bu santrallere 2 yıl daha havayı özgürce kirletme izni veriliyor” denildi.

“HAVA KİRLİLİĞİ KATLANARAK ARTACAK”

Açıklama, şöyle devam etti:

“Madde 45 kabul edilirse, toplam kurulu gücü, 4680 MW olan 10 santralin halihazırda devam ettiği olumsuz çevresel etkiler, en başta hava kirliliği ve sağlık etkisi katlanarak 2021 yılına kadar da devam edecek. Sürekli ertelenmekte olan bu yatırımların 2021 yılında da tamamlanacağı meçhul.

Çevre yatırımı ertelenmek istenen santralların bulunduğu Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta ve diğer santralların bulunduğu şehirlerde yaşanmakta olan ciddi hava kirliliği her geçen gün erken ölümlere ve olumsuz sağlık etkisine neden olmaktadır.”

“YENİ PROJELER İPTAL EDİLSİN”

45’inci maddenin tekliften çıkartılması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Her gün etkisini ciddi anlamda yaşadığımız küresel ısınmaya ve iklim krizine yol açtığı bilinen tüm mevcut termik santrallerin bir an önce kapatılmasını, yeni projelerin de iptal edilmesini istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.