Ekolojik yıkım ruhsatsız yapılmış

Aycan KARADAĞ

Manisa'nın Gördes ilçesine bağlı Kabakoz Mahallesi’nde Zorlu Holding bünyesinde bulunan Meta Nikel Madencilik şirketi tarafından işletilen Gördes Nikel-Kobalt Madeni’nin 6 senedir ruhsatsız çalıştırıldığı ortaya çıktı. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Gördes Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve yurttaşlar şirketin Cevher Zenginleştirme projesine karşı Manisa İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın bilirkişi incelemesi sonucunda tesisin ruhsatsız çalıştırıldığı tespit edildi.


İşletme ruhsat sahasına hem tesis hem de stok ve pasa alanları için geçici işletme izni dahi alınmadığı öğrenildi. Geçici ruhsat dahi alınmayan madene ek olarak yıllık 1 milyon ton kapasiteli sülfürik asit tesisi kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararı verilmişti.

OLUMSUZ ETKİLİYOR

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, “Projenin işletme ruhsatı olmadığı açtığımız dava sonucunda ortaya çıktı. Böyle ağır işletme yapılan yerlerin işletme izni olmadan çalışması kabul edilecek bir durum değil. Gördes ormanlarını yok eden, sülfürik asit kamyonlarının devrilip tonlarca zehirli kimyasalın tarım topraklarını ve sularını zehirliyor. İzmir’in içme suyu kaynaklarını, Gölmarmara Gölü’nü, Gediz Nehri’ni, Akhisar, Salihli dâhil olmak üzere bütün bir bölgeyi olumsuz etkileyen böyle bir tesisin yıllardır işletme ruhsatı olmaksızın çalışıyor olması inanılır gibi değil” diye konuştu.

Avukat Değerli şu ifadeleri kullandı: “Bu tesisin acil kapatılması lazım. Sülfürik asit tesisi kurulması halinde kapasite bakımından Türkiye’nin en büyük sülfürik asit fabrikası olacak. Gediz Nehri’ni, Gölmarmara Gölü’nü, Akhisar’ın zeytinliklerini, Salihli’nin bağlarını, Gördes ve Demirci dağlarının ormanlarını ve tabii ki bu bölgede yaşayan tüm canlıların hayatını ağır sonuçları olacak bir felaket bekliyor.”

***

Uşak’ta şirkete geçit verilmedi

Manisa’da ruhsatsız maden işleten şirket, Uşak’ın Banaz ilçesindeki Comburt Köyü’nde ormanlık ve su alanları koruma havzası içerisinde planladığı nikel maden ocağı ve eleme tesisi için ÇED kapsamında halkın katılım toplantısı düzenlenmek istedi. Yöre halkı projeye tepki göstererek toplantıya izin vermedi.
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, “Tüm bölge halkı toplanı taya geldi. Katılım çok yüksekti. Köylüler toplantıya yaptırmayacağını yetkilere iletti. Yöre halkı hayvancılık ve tarımla uğraşıyor. Bu proje burada yaşayan yurttaşların yaşam alanlarına saldırı. Köylü bu projeye geçit vermedi. Bundan sonra da geçit vermeyecek. Biz de buradaki yurttaşlarla beraberiz” diye konuştu.