Ekonomi batakta, borçlar dağ gibi
Fotoğraf: Depophotos

EKONOMİ SERVİSİ

İktidarın, satın alma gücünü enflasyonla erittiği yurttaşları bankalara borçlandırarak ekonomiyi büyütmeye çalışmasının tetiklediği bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış hızlanarak devam ediyor.

Geliri yetmediği halde, negatif reel faizin de teşviki ve yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan kişilerin bankalara olan borcu 11-18 Kasım haftasında da 2,4 milyar lira daha arttı. Yurttaşların borcunda son 6 ayda 315 milyar liralık artış yaşandı. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartından kaynaklanan borcu, takiptekiler de dahil 18 Kasım itibarıyla 1 trilyon 427 milyar lira olarak gerçekleşti.

CHP’nin TBMM Grubu notunda yurttaşların bu borcunun 1 trilyon 43 milyar lirasının bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 384 milyar lirasının da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığı belirtildi. Son hafta tüketici kredilerinde 2,4 milyar liralık artış oldu, kredi kartı borçları ise değişmedi.

TAKİPTEKİ BORÇ

Kişilerin vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30,8 milyar liraya yükseldi.

Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor.

TOPLAM BORÇ

Yurttaşların varlık yönetim şirketlerine olan borçları son bir yılda 5,3 milyar lira artarak eylül sonunda 36 milyar liraya yükseldi. TOKİ’ye olan konut kredisi borçları da 28 milyar lira oldu. Bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borç 1 trilyon 492 milyar lira düzeyinde seyrediyor.

Bankalara olan borçta yılbaşından bu yana 400 milyar liralık, toplam borçlar ise 408 milyar liralık artış yaşandı.