İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, dönem sonuna doğru 'yüz yüze sınav' yapılmak istenmesine tepki gösterdi, kentteki hareketliliğe dikkat çeken öğrenciler imza kampanyası başlattı.

Ekonomi Üniversitesi öğrencileri yüz yüze sınav istemiyor

Berkay SAĞOL

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) final sınavları ve hazırlık bitirme sınavı olan PIE sınavının yüz yüze yapılmasına karar verdiği yolundaki açıklamalar öğrencileri endişelendirdi. Konuyla ilgili henüz resmi bir duyurulmadı ancak üniversite yönetimi önceki gün akademik takvimi değiştirerek final sınavlarının 1 Temmuz'dan itibaren başlayacağını açıkladı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri ise kentteki yoğun insan hareketliliğine dikkat çekerek, şehir dışından gelecek öğrencilerin kalacak yer sorununa ilişkin kaygılarını dile getirdi. Öğrenciler konuyla ilgili imza kampanyası başlatırken, metni bin 700'den fazla öğrencinin imzaladığı açıklandı.

BirGün'e konuşan öğrenciler, "Dönem başında hocalarımız finallerin yüz yüze yapılabileceğini, bunun biraz da 'gidişata bağlı' olduğunu söylemişlerdi. Ancak yurdumuzun Covid-19 ve alınan önlemler karnesi 'gidişattan' umutlu olmamızı engelliyor. Birçok derste hocalarımız yüz yüze sınavlara hazır olmamızı söyleyerek, İzmir dışından gelen öğrencilerin 'kendi başlarının çaresine bakacaklarını' ifade ediyor. Biz öğrencilerin aşılanmadan kapalı bir ortama sokulmasının, kalacak yer ayarlanmadan şehir dışından okula getirilmesinin hatalı bir karar olacağı açıktır" dedi.

BÜTÜN YÜK BİZİM OMUZLARIMIZA ATILDI

Okullarında duyuruların son anda yapılmasına tepkili olan öğrenciler, "Geçtiğimiz güz döneminde de finaller ve PIE sınavının yüz yüze yapılacağı söylenmiş ancak sınavlara kısa süre kala çevrimiçi yapılacağı duyurulmuştu. Okulumuzda duyuruların son dakikalarda yapılması artık bir alışkanlık haline geldi. Derslerde hocalarımızdan çeşitli şeyler duyuyoruz. Biz öğrenciler olarak bu pandemi döneminde çok yalnız bırakıldığımızı, pandeminin tüm yükünün diğer vatandaşlar gibi bizim de omuzlarımıza atıldığını hissettik. Dönem boyunca online eğitim verip 2 haftalık sınavlar için bu kadar büyük hareketliliğe biz hayır diyoruz. 9 binden fazla öğrencinin yüz yüze sınavlara çağrılmasına hayır diyoruz" diye konuştu.

Öğrenciler şunları söyledi: "Artık sağlığımızı doğrudan hiçe sayan böyle bir ihtimale karşı harekete geçmemiz gerekiyordu. Kampanyayı imzalayan 1.500’ü aşkın arkadaşımızla birlikte böyle bir karara karşı kendimiz ve ailelerimizin sağlığını korumak için anayasal tüm haklarımızı kullanacağımızı deklare ettik. İmza kampanyamız yaygın şekilde dolaşıma sokulamamasına, duyurmakta çokça güçlükle bazen engellerle karşılaşmamıza rağmen 5 gün gibi kısa bir sürede okulun 9400 kadar öğrencisinin 1.500’den fazlası kampanyayı imzaladı ve imzalar gelmeye devam ediyor."