Ekonomiden kısıp özgürlük yarattık

Abidin YAĞMUR

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde seyircinin ve eleştirmenlerin ilgi odağı “Diyalog” filminin ekibi Mersin’de üniversite öğrencileri ve sinemaseverlerle buluştu. Senarist ve yapımcı Burcu Uğuz, 170 bin liralık bir harcamayla filmi çektiklerini belirterek, “Biz ekonomiden kesip fikirsel olarak özgürleşmeyi yarattık” dedi.


Senaryosunu Burcu Uğuz’un yazdığı, yönetmen koltuğunda ilk kez uzun metraj çalışan Ali Tansu Turhan’ın oturduğu “Diyalog” filmi Antalya Altın Portakal Film Festivalinde bazı dallarda en iyi film adayı oldu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluşan ekip akşam saatlerinde de Saya Park Sinema’da film gösterimi ve söyleyişe katıldı.

Söyleşiye katılan Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Hakan Erklılıç, “Çok düşük bütçeli film yapmak çıkış noktalarından biri. Sektördeki arkadaşların söylediğine göre en düşük bütçeli film 5 milyonun altına inmiyor. Sinemanın ekonomik döngüsü ağırlıklı olarak festival ve fonlardan geçiyor. Bu festival ve fonları değerlendiremeyenler ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyor. Bu fonların bazı anlayışları ve anlatımları dayattığını, festivallerin bir yapımcıya dönüştüğünü, yapımcı gibi davrandığını dile getiren eleştiriler var” dedi.

Yönetmen Ali Tansu Turhan da Türk sinemasının son yıllarda hızla seyirci kaybettiğine dikkat çekerek, “Bunda pandeminin etkisi yüzde 10 ise yerli üreticinin etkisi yüzde 90’dır. Çünkü seyirciye tekdüze, aynı konularda, özdeşlik kuramayacağı, merak etmeyeceği hikayeler sundukları için seyircinin de haklı olarak sanat dünyasına küstüğü bir yer vardı. O yüzden biz bu küslüğü onarmak, derdimizi anlatmak için hafta hafta bir şehre gidip oradaki üniversitelerle buluşmak istedik” ifadelerini kullandı.

Filmin yapımcısı ve senaristi olan Burcu Uğuz da, filmi 170 bin liralık filmle çektiklerini belirterek, “Sanatın karşılık bulabilmesi için gereken yegâne şey özgürlük. İnsan özgürlüğünü ekonomik olarak sağlayabiliyor. 5 milyonu bulmak için kendinize bir alan açarken aslında kendinize bir kısıt da getirmiş oluyorsunuz. Biz ekonomiden kesip fikirsel olarak özgürleşmeyi yarattık” dedi.