Koronavirüs salgını nedeniyle Mayıs ayında 61,7'ye kadar düşen Ekonomik Güven Endeksi Haziran'da 73,5 oldu

Ekonomik Güven Endeksi 73,5 oldu

HABER MERKEZİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Ekonomik Güven Endeksi Haziran'da 73.5 oldu. Endeks nisan ayında 51,3 ile tarihi seviyelere geriledikten sonra mayıs ayında 61,7 puana çıkmıştı.

Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs ayında 61,7 iken, Haziran ayında %19,1 oranında artarak 73,5 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Haziran ayında %5,2 oranında artarak 62,6 değerini, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre %22,2 oranında artarak 89,8 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %8,5 oranında artarak 55,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %9,3 oranında artarak 86,4 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %33,1 oranında artarak 78,0 değerini aldı.

ekonomik-guven-endeksi-73-5-oldu-750096-1.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

MUSTAFA SÖNMEZ: ŞAŞIRACAK BİR ŞEY YOK

Ekonomik Güven Endeksi'nin Tüketici Güven Endeksi ve Reel Kesim Güven Endeksi'nin birleşiminden oluştuğuna dikkat çeken ekonomist Mustafa Sönmez, "Bunun görece yükselmiş olması pandemi öncesi ile kıyaslanmalı. Pandeminin ilk aylarına göre bir toparlanma var ama öncesine dair bir iyileşme yeterince yok." ifadelerini kullandı.

Beklenti anketlerinin tek başına yeterli bir gösterge olmadığını belirten Sönmez, "Pandemide iç karartırıcı süreci atlatan insanlar bir takım şeylerin iyileşeceğini umarlar işsiz kalanlar yeniden iş bulacağını umar. Hükümet faizleri kısarak kredi musluklarını açarak bu beklentileri besliyor ancak bunun etkisi henüz belli değil." dedi.

Endeksin yüksek çıkmasının şaşırtıcı bir sonuç olmadığını belirten Sönmez, "Ekonomi henüz kendisini toplarlanmış değil. İkinci çeyrekte çok sert bir daralma oldu, üçüncü çeyrekte iyileşme beklentisi var ama bunu desteklemeyen de bir sürü kalem var. İmalat sektörü kendini toparlamış değil gibi."

Endeks Ocak'ta 97,1, Şubat'ta 97,5 ve Mart'ta 91,8 olmuştu.