Eğitim Sen Ege’de sokağa çıkarak enflasyondan kaynaklı yaşadıkları ekonomik kayıpların sona erdirilmesini istedi

Ekonomik kaybımız karşılanmalı

BirGün Eğitim

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ege Bölgesi’ndeki 7 ilin İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde basın açıklaması yaptı. İzmir, Manisa, Kütahya, Çanakkale, Balıkesir, Uşak, Aydın, Muğla ve Afyon milli eğitim müdürlükleri önünde yapılan açıklamalarda öğretmenler enflasyondan kaynaklanan ekonomik kayıpların sona erdirilmesini istedi.

Alım gücümüz düştü

“İktidar, her fırsatta ekonomide bütün sorumluluğu ‘dış güçlere’ atmaya çalışırken, emekçilerin günlük yaşamı ile ilgili bütün ekonomik göstergeler kötüye gitmektedir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Türk Lirasının değer kaybetmesi ve enflasyonunun hızla artması sonucunda satın alım gücümüzde belirgin bir azalma yaşanmış, ücretlerimiz mum gibi erimiştir. 1 ABD dolarının ortalama 1.30 TL olduğu 2008 yılında 1.196 TL aylık alan bir öğretmenin 920 ABD doları alabiliyorken, 15 Kasım 2018 itibariyle ortalama 3 bin 620 TL alan bir öğretmenin 1 ABD dolarının 5,45 TL seviyesindeyken aldığı maaş 664 ABD doları seviyesine inmiştir. Son on yılda bir öğretmenin yaşadığı ekonomik kayıp, aylık olarak bin 395 TL’ye (256 ABD doları) ulaşmıştır. Bu rakama Ekim 2018 itibariyle yüzde 25’i aşan yıllık enflasyondan kaynaklı kayıpları da eklediğimizde satın alım gücümüzdeki azalmanın çok daha fazla olduğu açıktır. “

Krizin faturasını ödemeyeceklerini açıklayan öğretmenler şöyle dedi: “Türkiye’de yaşayan herkes gibi, eğitim ve bilim emekçilerinin yaşam koşullarını doğrudan etkileyen ekonomik krizin faturasını ödemeyeceğimizi belirterek, taleplerimizin karşılanması için işyerlerimizden topladığımız imzaları Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderiyor, krizin faturasını ödemeyeceğimizi bir kez daha buradan kamuoyuna ilan ediyoruz.”


Talepler

Eğitim Sen taleplerini şöyle sıraladı:

  • Tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılmasını,
  • Maaşlarımızda son 10 yıl içinde dolar bazında yaşanan kaybı karşılamak için net bin 395 TL artış sağlanmasını,
  • Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere, temel tüketim ürünlerine yapılan zamların geri alınmasını,
  • Vergi dilimi soygununa son verilerek, gelir vergisi oranının sabitlenmesini,
  • Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmasını, ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarının (3600/60 = 60 TL) esas alınmasını,
  • Eğitim-öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesini talep ediyoruz.