ABD'nin uyguladığı ağır yaptırımlara rağmen mücadelesini sürdüren Küba, pandemi süreciyle birlikte artan krizi aşma arayışında. Bir dizi önlem içeren ekonomi paketi hayata geçiriliyor

Ekonomik kriz, abluka ve salgınla boğuşan Küba yeni adımlar atıyor: Her şey halkın geleceği için

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin getirdiği küresel ekonomik krize ve ABD'nin uyguladığı ambargolara karşı sosyalist iktidar seçeneğini hayatta tutmaya çabalayan Küba, ulusal ekonomiyi güçlendirme ve yerel üretimi artırma kararlarını uygulamaya hazırlanıyor. Yaşadığı zorlu koşullara rağmen salgınla mücadele için 30'dan fazla ülkeye sağlık ekipleri ve yardımları yollayan, bu çabayla uluslararası kamuoyunda takdir toplayan Küba, öncelikli hedeflerinin "ABD ablukasını yenmek, neoliberalizm ve pandeminin getirdiği küresel krizle başa çıkmak, bilimden yararlanmak, sosyalist ideali güçlendirmek" olduğunu ilan etti. Aynı zamanda, toplumsal özgürlükleri de kapsayan yeni adımların sinyali verildi.

'SAVAŞ ALANINDAYIZ'

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, hafta sonu düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları önceki gün kamuoyu ile paylaştı. Küba Komünist Partisi kongresinde kabul edilen “Ekonomik ve Toplumsal Politik Yönelimler” belgesinde yer alan hamlelerin hayata geçirileceğini duyuran Canel, bu süreçte ABD'nin saldırılarının yoğunlaştığına dikkat çekti.

Mali yaptırım içeren kararlar, banka hesaplarının dondurulması, Küba devlet görevlilerine yönelik itibarsızlaştırma çabaları, devlet şirketlerine yönelik yaptırımlarla boğuştuklarını ifade eden Canel, “Savaş alanında yerimizi almak zorundayız” dedi. Canel, Kübalıların hak ve özgürlüklerini koruyan yeni düzenlemelerin de sinyalini verdi. Eşcinsel evliliklerine izin veren eşitlikçi evlilik yasasını koruyan, ırkçılık, kadına şiddet, hayvana kötü muameleyi yasaklayan düzenlemelerden geri adım atılmayacağını duyuran Kübalı lider, "Halkımızın gerçekliğine ve birliğine daha uygun araçlar üretmeye devam edeceğiz" dedi.

EKONOMİK GERİLEME

Koronavirüse karşı önlemlerde yurttaşlara yeterli desteği sağlayan Küba, bu süreçte adanın en önemli geliri olan turizmin durmasıyla ekonomik olarak geriledi. Ancak ülkede, henüz gündelik hayatta insanların asgari yaşam koşullarını ortadan kaldıracak kadar bir kriz söz konusu değil. Kendi kendine yetebilmeyi uzun yıllar içerisinde deneyimleyen Küba, bu süreçte yalnızca kısa süreli elektrik kesintileri uyguluyor, bazı ürünlerin ise raf ve vitrinlerden eksilmesini yaşıyor.

DÖVİZ ZORUNLULUĞU

Bunun nedenini ise Canel, "Abluka nedeniyle her istediğimizi ithal edemiyoruz, kredilerimiz engelleniyor ve ülkeye yakıtla ürün girişi engelleniyor" şeklinde açıkladı. Bu durumu aşmak için, ülke içerisinde dövizle yapılan satışlarda kısmi bir artışa gidileceği kaydedildi. Başkan Canel, "Dövizle yapılan satışları artırmak zorundayız, bu şekilde elde edilecek kaynağı ulusal sanayiyi geliştirmek ve tedarik zincirinin aksamamasını sağlamak için kullanacağız" dedi. Kübalılar ise döviz akışını yalnızca, devlet bankasında açtıkları hesaplara döviz koyduktan sonra banka kartıyla bazı mağazalardan alışveriş yaparak sağlıyor. Ancak ülkede döviz kullanımının uzunca süredir karaborsacılara, fırsatçı tüccarla yol açtığı da biliniyor.

'ÜLKEYİ İLERİ GÖTÜRELİM'

Canel, Küba hükümetinin bu nedenle ilk hedefinin yerel gıda üretimini artırmak, tarımda ve ticari mekanizmalarda halkçı dönüşümleri sağlamak olduğunu ifade ederek, "Yaptığımız her şeyin amacı ülkeyi kurtarmak ve ileriye götürmek. Kavgaya atılmak için bize ilham veren tarihimize güveniyoruz. Korkunç bir salgını kontrol altına alan ülkeler arasına girmemizi sağlayan bilim insanlarımızın ve sağlık emekçilerimizin yeteneklerine güveniyoruz” diye konuştu.