Ekonomik kriz birçok sektörde kepenklerin kapanmasına yol açıyor. Krizden ilk etkilenenler de küçük ve orta boy işletmeler. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, acil önlem alınmasını talep etti

Ekonomik kriz küçük işletmeleri vurdu

HABER MERKEZİ

Saray hükümeti sözcüleri tarafından ‘psikolojik’ olarak tanımlanan ekonomik kriz, dar gelirliden sonra küçük ve orta boy işletmeleri de vurmaya başladı. Büyük firmaların hem kendi aralarında hem de bankalarla yaptıkları işbirliği ile piyasaları domino ettiğini söyleyen Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Ali Yücelen, bu durumun KOBİ’leri kepenk kapatma noktasına getirdiğini söyledi.

‘BÜYÜKLER KÂR ETMEYE DEVAM EDİYOR’
DHA’ya konuşan Başkan Ali Yücelen, “Anadolu’da birçok ilimizde KOBİ’lerimiz, bu firmaların bayiliğiyle veya bu firmaların dağıtıcılığıyla geçimini sağlıyor. Bu firmalar, piyasadaki fiyat artışları maliyetlerine yansıtamıyorlarsa, onların kâr marjlarını kısarak, yine kendi kâr marjlarını koruyabiliyorlar. Bu açıdan da ilgili kurumların, bunlara mutlaka dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.

PARA POLİTİKALARIYLA ÇÖZEMEYİZ
Önümüzde zor bir sürecin bizi beklediğine dikkat çeken Yücelen, “Üretici fiyatlarındaki, maliyetlerdeki yükselişin eğer önü alınamazsa; her ne kadar ekimde küçük bir düşüş olsa da üzerimize kaçınılmaz bir yük olacağını ifade edebiliriz. Bir yandan da yumuşayan döviz kurlarının fiyatları geri çekeceği konusunda da olumlu beklentimizi ifade etmek gerekir. Türkiye gibi çok büyük, potansiyeli çok yüksek olan bir pazar, sadece iç piyasaya, para politikalarına yönelik önlemlerle geleceğe taşınmaz” dedi.

***

Yoksulların bilmediği ‘krizden çıkış’ yolları

TÜİK ekim ayında en yüksek getiri sağlayan finansal araçları raporladı. Buna göre ekim ayında en yüksek getiri, devlet iç borçlanma senetlerinden geldi.

TÜFE’ye indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) yüzde 0,98, BIST 100 endeksi yüzde 2,76, külçe altın yüzde 8,96, dolar yüzde 10,31 ve avro yüzde 11,57 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Öte yandan en yüksek aylık reel getiri, yüzde 1,69 oranlarıyla devlet tahvili, hazine bonosu gibi devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) gerçekleşti.

DİBS’lerin getirileri halkın cebinden
Devlet İç Borçlanma Senetleri bütçe açığını veya büyüme ihtiyacını karşılamak üzere devletin ihraç ettiği hazine bonoları, devlet tahvillerinden oluşuyor. Bu borç kağıtlarının faizleri tasarruf sahiplerine ödenirken bu faizler vergilerle finanse edildiğinden DİBS’lerin getirisi arttıkça gelir dağılımı bozuluyor.

Yıllık bazda Dolar kazandırdı
Dolar son 2 aylık gerileme trendine karşılık yıllık bazda hâlâ en yüksek getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Dolar TÜFE’den arındırıldığında yatırımcısına 1 yılda yüzde 26,92’lik reel getiri sağladı.