Ekonomik krizden mimar, mühendis ve şehir plancılarının da olumsuz etkilendiğine dikkat çeken TMMOB kampanya başlatıyor. Ocak ayına kadar bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini duyuran TMMOB Başkanı Koramaz: Meslektaşlarımızın ekonomik kriz altında ezilmesine izin vermeyeceğiz

Ekonomik krize karşı kampanya

BirGün Ankara

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Halkın alım gücünü düşüren, işyerlerinin kapanmasına neden olan, işsizliği ve yoksulluğu artıran ekonomik kriz her geçen gün hayatımızı daha fazla etkiliyor” dedi. Krizden mühendis, mimar ve şehir plancılarının da olumsuz etkilendiğini söyleyen Koramaz, “Meslektaşlarımızın ekonomik kriz altında ezilmesine izin vermeyeceğiz. Bu doğrultuda önümüzdeki bir buçuk aylık dönemde bir dizi faaliyet yürüteceğiz” diye konuştu.

‘Ülkeyi yönetenler lüks içinde’
TMMOB Genel Merkezi’nde dün yapılan basın toplantısında konuşan Koramaz, ülkenin derin bir ekonomik krizden geçtiğini vurguladı. Koramaz, “Ekonomik göstergeler esas alınarak yapılan tüm analizler, 2018 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren ekonomik büyümenin duracağına ve 2019 yılı içinde Türkiye ekonomisinin küçüleceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Ülke bu denli büyük bir krizle boğuşurken iktidar sahiplerinin savurganlık ve yolsuzluk içinde yaşamayı sürdürdüğünü de söyleyen Koraman, “Bunlar Sayıştay raporlarında açık biçimde tespit edildi. Ülkeyi yönetenler lüks içerisinde yaşarken, halkın yoksulluğa mahkûm edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Meslektaşlarımız tehdit altında
Yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimler arasında mühendis, mimar ve şehir plancılarının da olduğunu ifade eden Koramaz, “Meslektaşlarımız kriz ortamının yarattığı pahalılık, geçim sıkıntısı ve borçlanma gibi ortak sorunlardan etkilendiği gibi, mesleğimize özgü sorunlarla da boğuşmak zorunda kalıyor” diye konuştu. Koramaz, bu sorunları şöyle anlattı:

“Kamuda çalışanlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyüyor.

Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın ise tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan etkilendi. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızı tehdit ediyor.”

Yeni yıla kadar bir dizi etkinlik
“TMMOB olarak bizler kriz karşısında emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkacağız” diyen Koramaz, bunun için kampanya başlatacaklarını, bütçe ve asgari ücret görüşmelerini de içeren önümüzdeki bir buçuk aylık dönemde bir dizi faaliyet yürüteceklerini duyurdu. Koramaz’ın verdiği bilgilere göre ocak ayına kadar sürecek kampanya kapsamında planlanan faaliyetler arasında basın açıklamaları, kurum ziyaretleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu faaliyetleri ve çalıştaylar da yer alıyor.

***

Kampanya hedefleri
TMMOB Başkanı Koramaz, başlatacakları kampanyanın hedeflerini şöyle sıraladı:

♦ “Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ücret, atama, özlük hakları ve düşük ek gösterge sorunlarının ortadan kaldırılarak insanca yaşanabilir bir ücret ve çalışma yaşamının sağlanması.

♦ Birliğimiz ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 2012 yılında imzalanan protokolün tekrar uygulanması sağlanarak, ücretli çalışan meslektaşlarımızın ücretlerinin yükseltilmesi, sigorta primlerinin gerçek gelir üzerinden yatırılmasının sağlanması.

♦ OHAL döneminde hukuksuz biçimde ihraç edilen meslektaşlarımızın bütün hakları ile birlikte işlerine iade edilmesi.

♦ TMMOB örgütlülüğünü hedef alan baskıların ve yasal düzenleme girişimlerinin ortadan kaldırılması.

♦ Teknik emeği değersizleştiren ve işsizliğe mahkûm eden neoliberal politikalar karşısında mesleki haklarımızın korunması ve kriz karşısında emeğin haklarının savunulması.”