Konut paketi beklendiği gibi fiyatları tırmandırdı. Bakan Nebati, “Fahiş fiyata izin vermeyeceğiz” derken Ekonomist Atabay ‘zincirleme kaza’ yorumu yaptı.

Ekonomist Atabay, yeni konut paketlerini değerlendirdi: Otobanda zincirleme kaza

Ekonomi Servisi

Giderek büyüyen barınma sorununa karşı iktidarın sunduğu 3’lü paket emlak fiyatlarını daha da tırmandırdı. Hükümet cephesinden yine benzer açıklama geldi: Fahiş fiyatlara müsaade etmeyeceğiz. Gıda fiyatlarında marketleri hedef gösterilirken bu kez de emlak sahipleri ve firmalar zamlardan sorumlu tutuldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati önceki akşam sasyal medya hesabından “Birtakım fırsatçıların konut fiyatlarında gerçekleştirdiği “fahiş” artışları yakından takip ediyoruz. Asla müsamaha göstermeyeceğiz” yorumu yaptı. Açıklamaya ekonomistlerden tepki geldi.

Ekonomist Güldem Atabay “Hükümetin yaptıkları otobanda zincirleme kaza. Faiz politikasıyla yanlış bir şey başlatıldı. Enflasyonu yüzde 25 30’lara düşürebileceklerdi. Artık bu da çözümsüz” dedi.

otobanda-zincirleme-kaza-1014188-1.

Açıklanan konut paketinin söz edilen kitlede talep yaratmasının mümkün olmadığın savunan Atabay, şunları söyledi: TL’nin itibarsızlaşması sorununa konuttan çözüm aranıyor. Bütün bu yapılanlar ise konut fiyatlarını yüzde 25-30 yükseltti. Bakan ise sektör temsilcileriyle görüşeceğini açıkladı. Yapmacık yöntemlerle sektör temsilcileriyle görüşüp “Fiyat düşürün” diyecekler. Bir yandan fiyat artışlarına izin vermeyeceğiz diyor. Piyasaya böyle her şekilde müdahale edemezsiniz. Konut sahiplerini bireyler ve firmalar oluşturuyor. Hadi firmalara bir şekilde müdahale ettiniz, bireylere nasıl edeceksiniz?

POLİSİYE ADIMLA OLMAZ

Güldem Atabay, ekonomik sorunların içinden çıkılmaz bir hale geldiğini savunarak “ Böyle bir yangın varken ucuz krediyle konut talebi yaratmak enflasyonu körükler. Konut asıl sorunun sadece bir parçası. Bunları çözmek için ekonomi politikaları uygulamak yerine polisiye adımlar atıyorlar" dedi.