Dolar ve euro kuru tarihi zirvesini yenilerken Türk Lirası eriyor. Ekonomistler, döviz kurundaki büyük sıçramaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Her şey seçim içindi. Kurlar 9 aydır TCMB rezerv satışı, sermaye kontrolleri ve sözlü müdahale ile baskılanıyordu" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
Ekonomistler, döviz kurundaki büyük sıçramayı değerlendirdi: Her şey seçim içindi!

Döviz kurunda tarihi zirve serisi bugün de devam ediyor.

Dolar ve euro kuru Türk Lirası karşısında büyük sıçrama kaydetti.

Dolar/TL 23 liranın üzerine çıkarken, Euro/TL 25 liraya koşuyor.

Ekonomistler, döviz kurundaki büyük sıçramaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Seçimden 10 gün sonra $, TL'ye karşı %16 değer kazandı. Her şey seçim içindi. Kurlar 9 aydır TCMB rezerv satışı, sermaye kontrolleri ve sözlü müdahale ile baskılanıyordu. Yay şimdi gevşetilse de nerede gerçek bir piyasa dengesi oluşacağı belirsiz" dedi.

Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede Rota, "Bu seviyede bile şirketlerin döviz alması yasak, tek satıcı TCMB. Kurlar bu seviyede kalsa bile KKM'ye ödenecek kamu kaynağı bu sürede 200 Milyar TL'yi aşacak" ifadelerini kullandı.

"Kur artışı enflasyonu arttıracak" diyen Rota, şunları söyledi: "Bu artışın hepsi Haziran enflasyonuna yansımayacağı için ücretler yazın enflasyon karşısında yine eriyecek. Kötü ekonomi yönetiminin ve "faiz sebep, enflasyon netice" safsatasında ısrarın bedelini bir kez daha sabit gelirli vatandaşlar ödeyecek. Bununla da bitmeyecek, devreye maliye politikası da girecek. Korkarım ki pek yakında sabit gelirlilere yönetilen fiyatlara yapılan zamlar ve dolaylı vergilerle bir darbe daha vurulacak."

İktisatçı Mustafa Sönmez ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Kurgu şöyle; dövize yol verilir; dış yatırımcı doları 25 tl görünce, getirir parasını bozar borsada hisse fiyatı cazip, bono faizi yüksek olmalıdır. Yüksek faize yatırır; döviz akımı olur, sonra kur iner. Yatırımcı yüksek kur-yüksek faizden vurur. Sorun şu:Bono faizi ve bankalar!"

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de "Bütün o palavralar kapaklar açıldığında böyle ortaya çıkabilecek tabloyu saklamak için atıldı. Ülkenin milyarlarca dolar döviz rezervleri berbat politikaların sonuçlarını örtülemek için eritildi…" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Güldem Atabay, "Hem rezervi eritip kökünden öteye, hem TL'yi tatlı tatlı tutamazsın. "Rasyonellik" ödemeler dengesi krizi şeklinde tornado gibi hatırlatacaktı kendini Albayrak politikaları devam etseydi. Şimdi bu yumuşak hali" dedi.

"Risk bitmedi" diyen Atabay, "Çıkış mümkün sadece. Ne ekersen onu biçersin ey AKP" ifadelerini kullandı.