Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik adımlar dolarda sert bir gerilemeye neden oldu. Ekonomistlere göre politika faizi yükseltilmeden alınan bu kararlar örtülü bir faiz artışı. Ancak farklı bir yolla yapılan bu artışın piyasayı daha da kötü etkileyebileceği belirtiliyor. Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yeni adımları, “Şimdi de dövizi kontrol ederek (örtülü) faizi ve enflasyonu dalgalanmaya bırakma deneyine geçtik arkadaşlar” diyerek yorumladı.

Ekonomistler ‘kur tedbirlerini’ yorumladı: Yeni bir deneye geçtik

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz politikasıyla TL’deki rekor değer kaybı ardından açıkladığı ve ‘örtülü bir faiz artırımı’ olarak nitelendirilen adımları ekonomi uzmanları değerlendirdi.

Enflasyon Araştırma Grubu kurucularından Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Şimdi de dövizi kontrol ederek (örtülü) faizi ve enflasyonu dalgalanmaya bırakma deneyine geçtik arkadaşlar. Hayırlı olsun” dedi.

Ekonomist Güldem Atabay da, “Mali denge kalan son kaleydi. O da gitti. Seçim öncesi Hazine'ye yüklenileceği az çok tahmin edilebilmekteydi. Fakat şapkadan çıkan bu son tavşan büyük bir riski Hazine'ye aktarmakla kalmıyor vergi adaletini de kalbinden vuruyor” diye yazdı.

Halk TV’den gazeteci Emin Çapa ise, “Riskin büyüklüğünü basitçe anlatayım” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Diyelim ki mevduat faizi-dolar garantisi uygulamada olsaydı ne olurdu?

1) Diyelim 20 Eylül'de bankaya % 14'le, 3 aylık vadeyle para yatırdınız.

2) Bu dönemde dolardaki artış % 97.

3) Devlet (halk) aradaki % 83 farkı ödeyecek.”

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, “Son yıllarda döviz borçlanma, TCMB rezerv satışları ve dövizli ödeme garantileri ile merkezi hükümet sistemin kur riskini üzerine almıştı.

Listeye dövize endeksli mevduat ve ihracatçıya ileri vadeli kurun eklenmesiyle kamu kesimi yakın tarihin en dolarize bilançosuna sahip oldu” ifadelerini kullandı.

Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş da, yaşananları iki maddede özetledi:

“Demek ki neymiş, olan biten dış güçlerin Türkiye'ye oyunu değilmiş.

Madem böyle dahiyane bir yöntem vardı ve işe yarayacaktı neden kur daha düşükken gündeme getirilmedi?”

Ekonomisy Cüneyt Akman ise, “Sadece faiz artışından ibaret olmayan bir örtülü/dolaylı fahiş faiz artışı söz konusu; yanı sıra hepimizin üzerinden oynanan bir vadeli işlem kumarı” yorumu yaptı.