Politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılması beklenirken Merkez Bankası'ndan sürpriz bir karar geldi. TCMB, politika faizini yüzde 14'ten yüzde 13'e indirdi. Ekonomistler ironik paylaşımlarda bulunarak faiz indiren Merkez Bankası'nı tebrik etti. BirGün yazarı Hayri Kozanoğlu, "Sadece iç politika malzemesi olarak, 'dünyaya meydan okuyan delikanlı lider' diye sunulmaya elverişli bir durum çıktı o kadar" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını nasıl yorumladı?

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini indirme kararını değerlendirdi. BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Kimse iktisadi bir yorum yapmamızı beklemesin! Sadece iç politika malzemesi olarak, 'dünyaya meydan okuyan delikanlı lider' diye sunulmaya elverişli bir durum çıktı o kadar" dedi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise "Kör gözüm parmağına…halkı yoksullaştıracak kararları sonuçlarını bilerek alanlar suç işliyor" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 14'ten yüzde 13'e indirdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir" denildi.

"Kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir" denilen açıklamada, "Kurul, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti ve 18 TL'yi aştı.

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Kimse iktisadi bir yorum yapmamızı beklemesin! Sadece iç politika malzemesi olarak,” dünyaya meydan okuyan delikanlı lider” diye sunulmaya elverişli bir durum çıktı o kadar…" ifadelerini kullandı.

Mağfi Eğilmez, Şenol Babuşcu ve İbrahim Kahveci ironik paylaşımlarda bulunarak faiz indiren Merkez Bankası'nı tebrik etti.

Uğur Gürses, ise "Kör gözüm parmağına…halkı yoksullaştıracak kararları sonuçlarını bilerek alanlar suç işliyor" diyerek tepki gösterdi.

Ekonomistlerin sosyal medya hesaplarından yaptıkları yorumlar şöyle: