Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi için talep toplanmasına yönelik hamle, ekonomistler tarafından işe yarar bulunmadı.

Ekonomistlerin 'gelire endeksli senet' için ilk yorumları

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sadece gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES) talep toplanmasına 15 Haziran 2022'den itibaren başlanacağını duyurdu. İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak ve kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacak.

Bakanlık açıklamasında "Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanhğımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir." denildi.

Bakanlığın bu adımı dolar/TL'nin 17.20'yi aşması üzerine gelmişti. Bakanlık ayrıca bu açıklamayı bir 'adımlar silsilesinin' ilk hareketi olarak yaptı.

"BU AKŞAMI KURTARALIM DA BAKARIZ POLİTİKASI"

Ekonomistler ise gelire endeksli senet adımının bir işe yaramayacağı görüşünde.

İktisatçı Yalçın Karatepe, sosyal medya hesabından yaptığı yorumda "Bu bile gösteriyor ki kurların neden yükseldiği konusunda bir fikirleri yok! Döviz talebi sadece gerçek kişilerden mi kaynaklanıyor? Güya vatandaş döviz bozduracak, getirisinin ne olacağı bile duyurulmayan enstrümanı bekleyecek? Hadi canım sende! Ama haklarını teslim edelim; yapılan duyuruda faiz, enflasyon ve kur sözcüklerinden hiçbirini kullanmamaya özen göstermişler. Biz yine de Resmi Gazeteyi bekleyelim derim. Bakalım başka "kurumlardan" bir şeyler çıkacak mı? Ya da beklemeyelim. Belki de "Silsile" halinde düzenlemeler dedikleri için farklı gecelere yayacaklar!" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Veysel Ulusoy ise düzenleme ile ilgili "Bu akşamı kurtaralım da.. bakarız bir" politikası. Komik." yorumunda bulundu.

Uğur Gürses de “Neyin gelirine endeksli? Çaykur’un demeyin sakın… Bakın şöyle yapın; 1. ve 2. köprünün gelirlerini dağıtın. Böylece parası olan 2 köprünün gelirini alsın, parası olmayanlar da Osmangazi ve YSS Köprüsü’nün garantilerini ödesin…” dedi.

Mahfi Eğilmez ise “A planı olmayan birisine B planı sorulmaz. Faize faiz dememek için yaptıklarımızı yazsak roman olur.” yorumunu yaptı.

İktisatçı Mustafa Sönmez kararı sosyal medya hesabından "Enflasyon yüzde 100'e giderken, hangi devlet gelirine endeksli tahvile güvenirsiniz? Devletin hangi kurumu, enflasyona yakın gelir garanti eder ki? Dağ fare doğurdu. Yarın döviz tırmanır yine." diyerek değerlendirdi.