Bozcaada, ekoturizm tehdidi altında. Birçok proje başvurusu olduğunu kaydeden CHP’li İbrahim Günel “Temkinliyiz” derken, Bozcaada Forum’dan Sinan Çöpdemir “Bu projeyle ada, ada olmaktan çıkar” diyor.

Ekoturizm tehdidi

Filiz GAZİ

Denizi, tarihi dokusu ve üzüm bağlarıyla ünlü Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi ekoturizm projeleriyle tehlike altında. Bozcaada Belediyesi’ne birden fazla ekoturizm projeleri başvurusu yapılmış durumda. Dünyaca ünlü Akvaryum Koyu bunlardan biri. Bozcaada Belediyesi, 5 Ekim’de ekoturizm başvurularını değerlendirmek için bir araya geldi. Toplantıda, meclis üyelerine Akvaryum’a yapılmak istenen ekoturizm projesi sunumu yapıldı. Ekoturizm başlığı altında toplamda 99 dönümlük alanda yapılmak istenen projede 7 dönümlük alanda yapılaşma olabilecek. Bunların haricinde proje Çanak Liman’da iskele, basketbol sahası, voleybol sahası, otopark gibi birçok tesisi kapsıyor.


CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Günel, ekoturizmin bir furyaya dönüştüğünü kaydederek adanın bu projeleri kaldıramayacağı konusunda endişeli olduklarını söylüyor: “Avrupa’da da Türkiye’de de turizm vahşileşti. O yüzden temkinliyiz. Adanın su kaynakları kısıtlı. Bu proje ne kadar kişiyi barındıracak? Adanın alt yapısına ne kadar yük binecek? Bunların mühendislik hesabının yapılması gerekiyor. Bu haliyle yasal olarak yüzde 10 yapılaşma olabilir. Ekoturizm moda oldu, böyle bir furya var. Ayvacık’tan Bayramiç’e kadar bir sürü ekoturizm proje başvuruları var.”

ekoturizm-tehdidi-929821-1.
İbrahim Günel - CHP’li Meclis Üyesi



Günel, Akvaryum Koyu’nun toplam 560 dönüm olduğunu ve 99 dönümüne ekolojik turizm alanı yapılmak istendiğini kaydediyor: “Ekoturizmle ilgili ne merkezi planlar yönetmeliğinde ne de imar yasasında bir şey yok. Yani bununla ilgili yasal bir içtihat yok. 2015’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı 1/100 binlik Balıkesir, Çanakkale illeri çevre düzeni imar planı var. O plana göre 5 bin metrekare üzeri alanda, ekoturizmi başlığı altında yüzde 10 yapılaşma olabiliyor.”

PROJE DETAYI YOK

Başvuruyu yapan Naci Erdoğan Tuzburnu, Akvaryum gibi koylar dahil olmak üzere binlerce dönüm arazinin sahibi. Erdoğan daha önceleri Akvaryum’da günübirlik turizm tesisleri için başvurmuş ancak imar izni alamamış. Günübirlik tesis alanı için imar izni alamayan Erdoğan, şimdi Akvaryum’da ekoturizm yapmak istiyor. Günel “Tek bu değil” diyor ve ekliyor: “Bozcaada’da ekoturizm için başka bekleyenler de var. Başvuru yapabilmek için çeşitli kurumlardan görüş almak gerekiyor. Bilimsel rapor hazırlatılması gerekiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bu belge alınmış. Önceki gün meclis toplantısına girerken haberdar olduk bunlardan. Toplantıdan önce bize sunum yaptılar. Ancak mimarlık projesi yok. Detaylarıyla nasıl bir şey dedik, yok. Mal sahipleri adanın 20’de birine sahip. Akvaryum Koyu’nun üzeri de bunların. Eski meclis üyelerinden bildiğim kadarıyla daha önce de 3 bin yataklı hotel başvurusu yapmışlardı.”

KARŞI DURACAĞIZ

Bozcaada Forum’dan Sinan Çöpdemir, ekoturizm projeleriyle adanın ada olmaktan çıkacağını ifade ediyor: “Ada zaten istiabını aşmış vaziyette. Yazın gelen turistlere ne su ne elektrik ne park yeri hiçbir şey yok, yetmiyor. Bir de böyle bir şey yapıldığını düşünün, ada ada olmaktan çıkar.”

ekoturizm-tehdidi-929822-1.
Sinan Çöpdemir - Bozcaada Forum Üyesi


Çöpdemir, sadece Akvaryum Koyu’nda değil adanın başka koylarında da ekoturizm bahanesi ile değiştirilmiş olan SİT alanı derecelerinden söz ediyor: “Bu konuda hiçbir yazılı belge, kanun, yönetmelik yok. Ekoturizm ama ne var bunun içinde? Uygulamacının insafına kalmış. Bu proje dahilinde basketbol sahası, voleybol sahası, restoran var. 7 bin metrekarelik kapalı alan var. Ekoturizmin bununla ne alakası var? Bu Ankara’dan tezgahlanan bir proje. Karşı duracağız.”
Öte yandan Meclisin ağırlıklı olarak olumlu bakmadığı proje, imar komisyonuna sevk edildi. Projenin incelendikten sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne olumsuz görüş bildirileceği bekleniyor. Ancak belediyenin tek başına olumsuz görüş bildirmesi projenin iptaline yetmiyor.