Engelli Kamu Personeli Sınavı (EKPSS) mağduru Yasin Vural, 4 yıldır atama beklediğini söyleyerek, "Çalışmıyorum. 30 yaşında ailemden para dileniyorum” diye konuşurken Feriha Ucuner, “Üniversitemizi bitirdik. Formasyonumuzu aldık. Sadece tek engelim atama. 25 yıldır böbrek hastasıyım. İşsiz kalıyoruz, toplum içerisine çıkamıyoruz. Sürekli aileye yük olmak olmuyor. Engelli öğretmenler olarak tek talebimiz, 2 bin engelli öğretmenin de o müjdeyi alması" dedi.

EKPSS mağduru engelli öğretmen: "30 yaşında ailemden para dileniyorum"

Engelli Kamu Personeli Sınavı (EKPSS) mağdurları, verilen 1200 kişilik kadronun yetersiz olduğunu Ankara'da bir araya gelerek açıkladı.

EKPSS mağdurları, yapılan 1200 atamanın yetersiz olduğunu söylemek için bugün Ankara’da seslerini duyurmaya çalıştı.

Ulus Meydanı’nda açıklama yapan engelli öğretmenlere CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık destek verdi.

Atama Bekleyen Engelliler Platformu Temsilcisi Songül Şahan 1200 engelli atamasının yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:

“EKPSS ile öğretmen alımları gittikçe azaltılmaktadır. 1200 engelli öğretmen atamasını yetersiz olduğunu söylemek istiyoruz. Yasa ile tanımlanmış olan yüzde 3’lük kontenjan hakkımız, kamuda istihdam hakkımız. Birleşmiş Milletler engelli sözleşmesiyle taahhüt edilmiştir. 5 bine yakın istihdam edilmesi gereken engelli öğretmen kadrosu mevcuttur.

2 bin engelli öğretmen işsizdir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Kim demiş engelliden öğretmen olmaz diye. Olur hem de bal gibi olur’ dediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. 24 Nisan’da yapılacak EKPSS’den önce şubat ayında atama yapılmasını talep ediyoruz. 2022 EKPSS’ye 2 bin engelli öğretmen ile girmek istemiyoruz.”

"TEK TALEBİMİZ, 2 BİN ENGELLİ ÖĞRETMENİN ATAMA MÜJDESİNİ ALMASI”

ANKA Haber Ajansı'na konuşan, 4 yıldır atama bekleyen engelli öğretmen Yasin Vural ise, “2020 EKPSS şansızlığı daha öncekilerde bu kadar atama bekleyen öğretmen kalmamış. Çalışmıyorum. 30 yaşında ailemden para dileniyorum” dedi.

Atama bekleyen, 45 yaşındaki Feriha Ucuner de 25 yıldır böbrek hastası olduğunu, bu nedenle eğitimini ertelemek zorunda kaldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Hastanelerde ders çalıştım. Üniversitemizi bitirdik. Formasyonumuzu aldık. Sadece tek engelim atama. Ücretli öğretmenlik yapıyorum. Ücretli öğretmenlikte de asgari ücretin altında bir maaşla çalışıyorum. Engelimizden dolayı özelde çalışamıyoruz. EKPSS’ye girdik ama alım az olduğu için yüksek puanlarla atanamayan arkadaşlarımız var.

Elimizde diplomamız var. Her şeyimiz var ama kontenjan az verildiği için… 25 yıldır böbrek hastasıyım. İnsanlar pandemiden sonra hastalığı öğrendiler, maskeyle geziyoruz. Ben 25 senedir maskeyle geziyorum. Biz engelliler çocukluğumuzdan beri maskeyle yaşıyoruz. İşsiz kalıyoruz, toplum içerisine çıkamıyoruz. Sürekli aileye yük olmak olmuyor. Engelli öğretmenler olarak tek talebimiz, 2 bin engelli öğretmenin de o müjdeyi alması.”

"MİLLİ EĞİTİM BAKANI DUYARLILIK KONUSUNDAN SIFIR ALDI"

Engelsiz Eğitim Çalışanları sendikasından bir üye de, “Bugün sınıflarına kavuşmak isteyen engelli öğretmen arkadaşlarımız var. Bu süreçte de bekleyen 2 bin öğretmen arkadaşımızın atanacağına inancımız tam. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mızdan Milli Eğitim Bakanlığı'mızdan rica ediyoruz. Bu atama olsun herkes sınıflarına kavuşsun" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e verdikleri karnede atanmayan engelli öğretmenlere duyarlılık konusundan sıfır aldığını söyledi.

Kaya, “Şubat ayında yapılacak olan ek atamanın 15 binden 50 bine çıkarılması. 90 bin ücretli öğretmenin boşluğu hem engelli hem de atanamayan öğretmenler tarafından doldurulması şarttır” dedi.

Yıldırım Kaya, bugün TBMM Genel Kurul’da görüşülecek olan öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde siyasi partiler ve sendikaların ısrarına rağmen engelli öğretmenlerin atanmasının dahil edilmediğini söyledi.

Kendisi de bir engelli babası olan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise, “Kanun net ve açık yüzde 3 engelli çalıştırmak zorundasınız diyor. Bu sayı 2 bin. Geçiş garantili köprü yapıp orada harcıyorsunuz ama burada 2 bin atama bekleyen öğretmenleri görmüyorsunuz” diye konuştu.