Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınmasına tepki gösteren Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, "Böyle bir hakları yok, bu tavır asla kabul edilemez. Aynı zamanda polisin bu tutumu suçtur" dedi.

Ekrem Dönmez'in gözaltına alınması 'polis devleti' tavrı

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dün akşam saatlerinde bir kafeteryada oturan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, polislerce gerçekleştirilen Genel Bilgi Taraması (GBT) sırasında gözalına hukuksuzca gözaltına almasına yönelik tepkiler sürüyor.

Dayanışma için Hatay’a giden Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, BirGün’e konuştu. Dönmez’in haklarını bilen her yurttaşın göstereceği tavrı gösterdiğini söyleyen Balkan, “Polis kapalı mekanda arama yapacağı zaman arama kararını soran yurttaşlara, göstermek zorunda. Polisler bu kararı göstermek istemeyince kimlik soruyorlar. Ekrem Başkan da kararı görmek isteyince aralarında bir tartışma çıkıyor. Ardından da ‘polis devleti’ tavrıyla karşılaşılıyor” dedi.

Polisin hiçbir yurttaşa adeta zorbalığa varan bir tavrı olmaması gerektiğine dikkat çeken Balkan, “Böyle bir hakları yok, bu tavır asla kabul edilemez. Aynı zamanda polisin bu tutumu suçtur. Acilen idari soruşturma başlatılmalı” diye konuştu.

KEYFİLİK HAYRA ALAMET DEĞİL

Kamu görevlileri ile özellikle polislerin bu tutumu alışkanlık haline getirdiğini vurgulayan Balkan, şunları dile getirdi:

“Ankara’da baro başkanlarına yapılanları gördük. Geçen haftalarda emniyette işkence edilen avukatları da gördük. Bu keyfilik hayra alamet değil. Kamu adına yetki kullanan üniformalıların asıl görevleri hatırlatılmalı. Kamu görevlileri, ‘Devlet de benim kanun da. Ben ne dersem odur’ demeye çalışıyor. Bu da hukuk devleti içinde yapılamaz.”

POLİS İKTİDARDAN CESARET ALIYOR

Dönmez’in yaşadıklarının özetinin polis devleti uygulaması olduğunu söyleyen, Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, “Yasada polisin böyle bir yetkisi var, diyorlar ama böyle bir yetki yok. Asayiş uygulaması adı altında polisin dilediği yere girip kimlik istemesi mümkün değil” şeklinde konuştu. İdari amir tarafından yazılı karar alınması gerektiğine vurgu yapan Küçük, gerekçesinin de açıkça belirtilmesi gerektiğinin altını çizdi. Polisin her istediğinde kimlik sorabilmesinin mümkün olmadığını aktara Küçük, şöyle konuştu: “Restoranda yemek yiyen birine kimlik sorulmasının hukuk devletine uygunluğu olamaz. Son döneminde Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı’nın kolluğun pervasız davranması yönündeki söylemlerinin etkisi olduğunu düşünüyorum. Baskının yoğunlaşması ile özgürlüklerin ortadan kaldırılmasının bir yansıması. Çok kötü bir görüntü. Fiziki güç kullanılarak yapılan bir hukuksuzluk var. Aynı zamanda görevi kötüye kullanmak konusunda da bir suç bu. Siyasi iktidarın söylemlerinden almış olduğu cesaret gösterdikleri bir hukuksuzluk.”

NE OLMUŞTU?

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dün akşam saatlerinde bir kafeteryada oturan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, polislerce gerçekleştirilen Genel Bilgi Taraması (GBT) sırasında gözalına alınmıştı. Dönmez’in, kimlik ibraz etmediği gerekçesiyle polislerce gözaltına alındığı bildirilmişti. Polislere, "Kimlik sorma dayanağınız nedir?" diye soran Dönmez'in gözaltına alınarak, Şehit Haydar Polis Merkezi'ne götürüldüğü öğrenilmişti. Dönmez'in buradaki işlemlerinin ardından serbest bırakılacağı bildirilmişti.