İBB Başkanı İmamoğlu, Atatürk Havalimanı arazisi ve Kanal İstanbul projesin başta olmak üzere 20'ye yakın konuda ekip oluşturduklarını söyledi. İmamoğlu, "İBB artık 3 maymunu oynayamaz sırtını dönemez" dedi. İmamoğlu ayrıca, belediyenin 28 milyar lira borcu olduğunu açıkladı

Ekrem İmamoğlu: 28 milyar TL borcumuz var

POLİTİKA SERVİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Paris, Kopenhag, Strasburg, Berlin ve Londra’ya yaptığı ziyaretlerin sonuçlarını ilişkin konuştu. İmamoğlu düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Avrupa'da kendisine en çok "Merkezi hükümetle ilişkileriniz nasıl? Önünüze engel çıkarılıyor mu” sorusunun yöneltildiğini belirten İmamoğlu, şöyle dedi: Elbette ki bu ilişkilerin normalleşeceğine inandığımı ve normalleşmesi gerektiğini özellikle dile getirdim.”

İBB Başkanı özetle şu bilgileri paylaştı:

BANKA YÖNETİCİLERİNİ KINIYORUM

"İstanbul’da başta 8 metro projesi olmak üzere, çok sayıda yatırım, ne acı ki, finansman ihtiyaçları sebebiyle 2 yıldır durmuştu. Kamu bankalarının ne yazık ki kapısı bize kapatılmış durumda. Akıl tutulması yaşayan yöneticileri de buradan kınıyorum. 5 aydır sabrediyordum ama bu sefer kınıyorum. Özel bankalardan olumlu geri dönüşler çok yüksek, iyi ki varlar. Sultanbeyli-Çekmeköy metrosu için de Deutsche Bank’tan 110 milyon avroluk kredi aldık.

25 YIL SONRA DEĞİŞİM

Avrupa’da merkezi hükümetle ilişkilere ilişkin sorulara yanıt verdim. Şunu anlayabiliyorum: 25 yıl sonra yaşanan bu değişime henüz alışamama refleksi doğaldır. Ben, bunu insani karşılıyorum ama bu sürenin çok uzamaması gerektiğini dile getirdim.

SURİYELİLER KONUSUNDA ELEŞTİRİ

Suriyeli sığınmacılar ve Suriye politikaları üzerinden Avrupa’nın Türkiye’yi yalnız bıraktığını dile getirdim. Sadece sığınmacılar değil, oradaki politikaların sadece 2 dünya devi diye düşünülen ülkelerin manevralarına bırakılmasının yanlış olduğunu dile getirdim.

20 MİLYAR KAYNAK İHTİYACI

İstanbul'da finansman sorunları nedeniyle 2 yıldır duran projeler için yaklaşık 20 milyar TL'nin üzerinde kaynak ihtiyacı var. Bunun, 11-12 milyarı duran metro yapıları ile ilgili. İBB'nin şu an 28 milyar TL borcu bulunuyor.

BOĞAZİÇİ KARARI İSTANBUL'A İHANET OLUR

Henüz alınmış bir karar yok. Taslak ve duyumlar var. Bir masada 3-5 teknik insanın 16 milyonluk bir kentin geleceğine dair karar verme işi değildir. Yapılan ihanetlerin büyük kısmı da bu metot ile yapılmıştır. Biz bu ihanetleri engellemek adına kararlı duracağız. Bu yapılan taslak da İstanbul'a ihanetin bir parçasıdır. İBB'nin bir finansman metodu olarak tahvil satışı metodunu kullanabilir. Buna çalışıyoruz.

HAYDARPAŞA'DA KARAR BEKLİYORUZ

Mahkemenin buradaki yanlışı, yanlı tutumu geri döndüreceğine inanıyorum. Tarihi bölgelerin kim olduğunu bilmediğimiz birilerine teslim edilmeyecek kadar hassas alanlar olduğu konusunda ısrarımız sürüyor.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA NE YAPMAK İSTİYORLAR

Bazı gazetelerde çıkıyor; Atatürk Havalimanı arazisi üzerini yeşile boyuyorlar. Bizim de hoşumuza gidiyor. Ama nedir? Burada ne yapılmak isteniyor? Kanal İstanbul projesi nedir? 20 ayrı meseleyle ilgili kurulan ekipler çalışıyor. Ne olduğu açıklanacak net biçimde. Artık 3 maymunu oynamayacak İBB. Artık sırtını dönemez meselelere.

İSTANBUL’DA KONUT FAZLASI VAR

Bir yandan fazlalık bir yanda ihtiyaç. Bu neden kaynaklanıyor? Çözüm için çalışıyoruz. KİPTAŞ’ı bir iki yıl içinde ana hüviyetine dönme konusunda adımlar atılacak.