İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Riva Deresi ile ilgili yanıt verdi. Bakan Kurum'un söyledikleri ile gerçeklerin bağdaşmadığını belirten İmamoğlu, "Biz 11 ay önce göreve geldik, 11 yıl önce göreve gelmedik. Bu süreçlerin bizim görev dönemimizde olmadığını da altını çizelim" dedi

Ekrem İmamoğlu'ndan Bakan Murat Kurum'a 'Riva Deresi' yanıtı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Riva Deresi'nin ıslahı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklamalarına yanıt verdi. Sorunun “ortak akıl” ile çözülebileceğini belirten İmamoğlu, “Ben 83 milyon insandan birisi olarak hakkım olan her kurumla ilgili hakkımı sonuna kadar savunurum. Hiçbir koltuk bir kişiye, bir siyasi partiye ait değildir. Kamu kurumların koltukları 83 milyon insana aittir. Ben tane tane anlatırken hedeflediğim şu. Ortak akılla bir arada çalışma kültürü ile sürece çözüm bulmak. Benim işim sizin yaptığınız gibi bağcıyı dövmek değil hep birlikte üzüm yemek” dedi.

İmamoğlu Riva Deresinin ıslahı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanlış bilgilendirildiğini söyledi. 'Birilerinin unuttuğu Riva Deresi'nin, göreve geldiği beri gündeminde' olduğunu ifade eden İmamoğlu, şunları söyledi:

“Son zaman diliminde ortaya konan iddiaların ne yazık ki kötü bir dil ve ne yazık ki suçlayıcı ve de ne yazık ki bölücü bir üslupla ifade edilmesinin altını çizerek bu süreci size aktarmak istiyorum. Çok değerli Çevre ve Şehircilik Bakanımıza sesleniyorum, sizin bu süreci daha iyi anlamanız için tane tane anlatacağım. Size bu süreci anlatırken yanlış bilgi verenleri ya da aldatanları sorgulamanız için de tane tane anlatacağım.”

"RİVA’NIN ISLAHI DEVLET SU İŞLERİ'NE AİT"

İmamoğlu 2009 yılında yapılan anlaşma gereği Riva Deresi'nin ıslahı ve bakımının Devlet Su işleri'ne (DSİ) ait olduğunu belirtti ve ayrıntılarıyla ilgili bilgi verdi. İmamoğlu 2009 yılında bakanlarla yapılan toplantıda Marmara Denizi’ne dökülen derelerin İSKİ’nin, Karadeniz'e dökülen derelerin ıslah ve düzenleme çalışmalarının DSİ’ye bırakılması kararı alındığını anımsattı.

11 AY ÖNCE GÖREVE GELDİK, 11 YIL ÖNCE DEĞİL

İmamoğlu, Bakan Kurum'un söyledikleri ile gerçeklerin bağdaşmadığını belirterek, “Bakın biz 11 ay önce göreve geldik, 11 yıl önce göreve gelmedik. Bu süreçlerin bizim görev dönemimizde olmadığını da altını çizelim" diye konuştu.

imamoglu-ndan-bakan-kurum-a-riva-deresi-yaniti-741466-1.

5 AYDIR BİZE GERİ DÖNÜŞ YAPILMADI

İBB olarak Riva ile ilgili harekete geçtiklerini ancak DSİ’den kendilerine dönüş yapılmadığını bildiren İmamoğlu, bölgede çevre kirliliğini artıran 13 fabrika ile ilgili gerekiyorsa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

İSTANBUL’A FACİA GETİRECEK

“İstanbul’a facia getirecek o su yolların kanalların yapılmasına karşı duruşumuz her zaman vardır, her zaman da olacaktır. Biz akılla ve bilimle hareket ediyoruz” diyen İmamoğlu şunları söyledi:

“Bu sürecin sadece İBB değil, sadece İBB’nin iştirakleri değil, bu tip konular ilgili ilçe belediyesi, ilgili kurumlar, kuruluşlar, bakanlıklar bir arada çözümlenir. Siz kalkıp İstanbul’la ilgili bir açıklama yaparken Büyükşehir Belediyesi’ni kenara iterek, sözüm ona bir seçimden hareketle ilçe belediye başkanlığını açıklayarak, iki tane bakanlığı açıklayarak bölücülük yapamazsınız. O Beykoz Belediyesi benim belediyem, Büyükşehir Belediyesi benim belediyem, koltuğunda oturup bakanlık yaptığınız bakanlık hangi bakanlık olursa olsun benim bakanlığım. Ben 83 milyon insandan birisi olarak hakkım olan her kurumla ilgili hakkımı sonuna kadar savunurum. Hiçbir koltuk ne bir kişiye, ne bir siyasi partiye ait değildir. Kamu kurumların koltukları 83 milyon insana aittir. Ben 16 milyon insanın hakkını ararken bu süreci de gerçekten size anlayabileceğiniz şekliyle tane tane anlatırken hedeflediğim şu; ortak akılla bir arada çalışma kültürü ile sürece çözüm bulmak. Benim işim sizin yaptığınız gibi bağcıyı dövmek değil hep birlikte üzüm yemek.”

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI NE SÖYLEMİŞTİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Halkalı Millet Bahçesi'nde Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Riva Deresi ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Sayın Başkan'a da tavsiyem artık projelerine baksın. 11 aydır belediye başkanı, 11 ay geriye dönüp baktığında İstanbul'a aldığı noktadan bugüne geldiğinde ne yaptığını kendi çerçevesinde bir incelesin. Dolayısıyla çevre bakanlığı olarak biz Riva projesine ilişkin gittik, yerinde incelemeler yaptık. İki tane atık su arıtma tesisi veya oradaki işletmelere ilişkin incelememiz neticesinde hem cezai işlem hem de hukuki işlem başlattık. Bunu bugün de yaptık, dün de yaptık, yarın da yapacağız, yapmaya devam edeceğiz. Milletimizin sağlığı, huzuru, güvenliği bize emanettir. Biz bu emaneti korumak durumundayız, Başkanımızın hoşuna gitse de gitmese de. Biz bu çerçevede denetimlerimizi yaptık ve Sayın Başkanımızı işini yapmaya davet ediyoruz. Oradaki kirliliğin sebebi iki arıtma tesisidir, iki arıtma tesisinin baypas ederek doğaya bıraktığı sulardır.

Sonuçta orada arıtma tesisi yapılmış, sana teslim edilmiş, sen o arıtma tesisini çalıştırmakla mükellefsin. Sayın Başkanımıza tavsiyemiz, arıtma tesislerini işler hale getirsin, çevrenin kirlenmesine müsaade etmesin. Üstümüze düşen görevleri 18 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önderliğinde yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Hem çevre yatırımlarını, hem doğaya hem de şehirlerimizin gelişmesine ilişkin yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Bölücülük bizim hiçbir zaman işimiz olmadı, mesleğimiz olmadı. Biz her zaman 83 milyon kardeşimizi kucakladık. Hakkari'de, Şırnak'ta ne yaptıysak... Tavsiye ederim Şırnak'ta yaptığımız, Diyarbakır'da yaptığımız projeleri görmesini. Dolayısıyla bugün İstanbul'da da İstanbulumuzun tüm ilçelerinde de 83 milyon vatandaşımızı, 17 milyon İstanbulluyu ilgilendiren tüm yatırımları yapacağız. Kararlı şekilde projelerimizi yapmaya devam edeceğiz."