İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatları, hakim Hüseyin Zengin’in karar aşaması öncesinde kendi isteği dışında Samsun’a atanması ve bu atamayla ilgili olarak kamuoyunda yer alan iddialar hakkında inceleme yapılması amacıyla HSK'ye başvurdu. CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın, "HSK'yı, Ekrem İmamoğlu'nun avukatları olarak dilekçe vererek görevini yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatlarından HSK'ye 'Hüseyin Zengin' başvurusu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyaset yasağı cezası aldığı davaya ilk olarak bakan hakim Hüseyin Zengin’in Samsun’a atanması ve bu atamayla ilgili olarak kamuoyunda yer alan iddialar hakkında inceleme yapılması amacıyla yarın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na başvuruldu.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatları bugün, konuya ilişkin iddiaların araştırılması istemiyle HSK'ye dilekçe verdi.

CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın ve İmamoğlu'nun avukatları, başvuru öncesi HSK'nin önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Gökhan Günaydın, açıklamasında "14 Aralık 2022 tarihinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yargılanmakta olduğu mahkemede 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi" hatırlatmasında bulundu.

"HAKİM NEDEN DURUŞMADAN ALINARAK BAŞKA YERE TAYİN EDİLDİ?"

"Ancak bu duruşmalar sırasında hem doğal hakim ilkesine hem de adil yargılama ilkesine aykırı işlemler yapıldı" diyen Günaydın, "5. celseden sonra duruşma hakimi Hüseyin Zengin, daha İstanbul'a yeni gelmişken ve nakil yönetmeliği uyarınca 8 yıl boyunca İstanbul'da çalışma hakkı varken Samsun'a tayin edilmiştir. Şimdi HSK'nın kamuoyunun ciddi kaygılarının giderecek bir açıklama yapması gerekmektedir. Hüseyin Zengin hangi amaçla ve duruşma sırasında duruşmadan alınarak başka yere tayin edilmiştir? Dilekçedeki birinci talebimiz budur" dedi.

ekrem-imamoglu-nun-avukatlarindan-hsk-ye-huseyin-zengin-basvurusu-1113275-1.

Günaydın, şöyle devam etti: "İkinci talebimiz ise; Hüseyin Zengin'in Samsun'a tayin edildikten sonra gerek çevresine gerekse kendisini arayan basın mensuplarına verdiği beyanatlarda 'kendisine İstanbul Anadolu Adliyesi'nde baskı yapıldığını, bu duruşmada ceza çıkması halinde ağır ceza hakimliğine terfi ettirileceğini, eğer ceza vermezse tam tersine naklinin çıkacağını, bir başsavcının kendisine gelerek bölge adliye mahkemesinin ayarlandığını ve karar vermesi durumunda bir sıkıntının olmayacağını" söylediği ifade edildi. Biz bunlar nereden öğreniyoruz? Gazeteciler Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel, bunları defalarca yazdılar."

"HAKİM HÜSEYİN ZENGİN'İN İFADESİNE BAŞVURUN"

"Biz diyoruz ki bu soruşturmayı ve incelemeyi açınız" diyen Günaydın, şunları söyledi: "Eğer hakim Hüseyin Zengin'e baskı yapan başsavcı varsa, eğer istinaf mahkemesi ayarlanmışsa burada baş harfleri verilen kişileri bulunuz ve soruşturma yürütünüz. Bu soruşturmayı yaparken de Hüseyin Zengin'in ifadesine başvurunuz. Gazeteciler Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel'in ifadelerine de lütfen başvurunuz. Biz bugün HSK'yı göreve davet etmek için buradayız. HSK'yı, Ekrem İmamoğlu'nun avukatları olarak dilekçe vererek görevini yapmaya davet ediyoruz."

İmamoğlu'nun avukatları, açıklamalarının ardından HSK'ye dilekçeyi teslim etti.