Google Play Store
App Store

Türkiye'nin dış politikasına ilişkin 'eksen kayması' tartışması sürüyor. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Yardımcısı Bülent

Türkiye'nin dış politikasına ilişkin 'eksen kayması' tartışması sürüyor. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'eksen kayması' gibi bir durum olmadığını söyledi. Tartışmaya katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Türkiye bir köprüdür" dedi. Bu arada The Economist ise yayımladığı bir makalede, Türkiye'nin, dünyadaki yerini gözden geçirmekte olduğu görüşüne yer verildi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’a yeni yaptırımlar öngören kararların ardından bazı çevrelerden gelen “Türkiye bir eksen kayması” yorumların hatırlatması üzerine şöyle konuştu: “Türkiye 780 bin km alanında bulunan bir ülkedir. Türkiye’de eksen kayması söz konusu olamaz. Türkiye yerinde duruyor. Türkiye artık gündemi belirlenen bir ülke değil, gündem belirleyen bir ülkedir."
Türkiye’nin artık "vagon" değil "lokomotoftir" diyen Şahin şöyle devam etti:  "Bunu kabul etmek istemeyenler yakın bir zamanda kabul edeceklerdir. O bakımdan bu tür iddiaları ben gerçekçi bulmuyorum. Samimi de bulmuyorum. Bunlara da takılıp kalmanın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum."
ARINÇ: ABD İLİŞKİLERİ BOZULMAZ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırıma ilişkin oylamada Türkiye'nin "hayır" oyu kullanması konusunda, "Bu, ilkeli duruşun bir neticesidir ve sanıyorum bundan dolayı da Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler hiç bir şekilde olumsuz etkilenmeyecektir" dedi.
Arınç, bunun kesinlikle bir eksen kayması olmadığını da vurguladı.
GÜL: TÜRKİYE KÖPRÜ
Eksen kayması tartışmalarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dahil oldu. Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Türkiye'nin izlediği dış politikayla ilgili olarak yönelttiği "Eksen kayması var mı yok mu?" sorusu üzerine, "Eksen kayması tartışmaları doğru değil. Baksana burası Avrupa, orası Asya burası da köprü" dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, son günlerde gündeme getirilen 'Türkiye'nin eksen kayması yaşadığı ve hızla Avrupa'dan uzaklaştığı' şeklindeki iddialarını gülerek karşıladığını söyledi.
‘Türkiye dünyadaki yerini gözden geçiriyor'
Economist'te yer alan bir makalede Türkiye'nin dış politikasının son yıllarda açıkça doğuya doğru yöneldiğini belirtildi. Ve "Türkiye, dünyadaki yerini gözden geçiriyor" görüşüne yer verildi.
Makaleye göre bazı Batılı ülkeler, Türkiye dış politikasının son yıllarda açıkça Doğu'ya doğru yönelmesini AKP'nin İslami köklerine bağlıyor. Makalede ayrıca Türkiye için AB üyeliğinin öncelik taşıdığı şu sözlerle dile getirildi:
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'ın nükleer programı konusunda 'Hayır' oyu kullanmasının da bu görüşü destekler nitelikte olduğuna dikkat çekilen makalede şu ifadeler yer alıyor: "Türk dış politikası, belki daha da iddialı bir hal alıyor olabilir ama AB üyeliği hala öncelik taşıyor. Erdoğan, Batı'yı tatmin etmeye çalışır görünürken, Türkiye'deki İslamcı radikallerin eline koz vermemeye dikkat ediyor. İsrail konusunda ise biraz ileri gitmiş olabilirler."