New York’ta Eyüphan Erkul ve Orhan Oğuz “En İyi Senaryo” ödülünü alırken, yapımcı Yasemin Küçükçavdar Güler “En İyi Film” , Metin Belgin “En İyi Oyuncu”, Cihan Yeşiltarla “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödüllerinin sahibi oldu

‘Eksi Bir’ New York’tan 4 ödülle döndü

Meral Danyıldız

New York’ta 18-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Chelsea Film Festivali’nde, Türkiye’yi temsil eden Eksi Bir, ‘’En İyi Film Ödülü’’ başta olmak üzere dört ödül aldı. Yönetmenliğini Orhan Oğuz’un, yapımcılığını Yasemin Küçükçavdar Güler’in yaptığı filmde başrolleri Nilüfer Açıkalın, Metin Belgin, Ercan Kesal ve Serkan Ercan paylaştı.

Senaryosunu Eyüphan Erkul ve Orhan Oğuz’un birlikte yazdığı film, Türkiye dışında ABD, Avusturya, Küba, İsrail, Japonya, Nijerya, ABD ve Vietnam’dan toplam 19 film festival izleyici tarafından yoğun ilgi gördü. Eyüphan Erkul ile Eksi Bir’i ve Chelsea Film Festivali’ni konuştuk.

>> Bize biraz filmden bahsedebilir misiniz?

İstanbul’da bir kış gecesinde geçiyor. Evsiz birisini bir etkinlikte, tiyatro salonunda buluyor Belediye Başkanı. Ve üç zabıtaya teslim ediyor, sosyal hizmetlere gönderilmesi üzre. Sabaha kadar bu evsizi teslim edecek ilgili kurumu bulamıyorlar. Çünkü hava -1 derece olunca bir genelge yayımlanıyor ve evsizler toplanıyor. O gün de yayımlanmamış. Hava da soğuk. Eğer bırakırlarsa adam ölecek, bırakamıyorlar. Sabaha kadar o insanı da taşıyarak bir yolculuk yapıyorlar. Genel anlamda bu şekilde.

“Ödülü hocalarıma ithaf ettim”

eksi-bir-new-york-tan-4-odulle-dondu-525010-1.

Eyüphan Erkul

>> Türkiye’de ne zaman vizyona girecek?

Önümüzdeki haftalarda belli olacak. Filmimiz şimdi dünya festivallerini dolaşıyor. Biliyorsunuz ki festivaller gösterime giren filmleri almıyor. Bir iki festivalimiz daha var önümüzdeki zamanlarda vizyon tarihi belli olacak.

>> Bu ödül sonrasındaki hisleriniz neler? Bekliyor muydunuz?

Evrensel bir tema işlediğimi biliyordum. Zaten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin barınma hakkıyla ilgili ibaresini tema olarak yerleştirmiştim filme. Bunun evrensel bir yön olduğunu ve uluslararası olduğunu düşünüyordum ama bu yıl dünyanın her yerinden çok iyi yönetmenlerin çok iyi filmleri gösterime girdi. O yüzden şansımın az olduğunu hissediyordum. Açıkçası beklemiyordum diyebilirim kısaca. Aldığım ödülü hocalarıma ithaf ettim.

>> Bundan sonrası için ne düşünüyorsunuz? Sizi daha farklı projelerde de görebilecek miyiz?

Yani evet. Şimdi bir televizyon dizisiyle görüşüyorum bir kanalla. Yeni medya çalışmalarına başladık birkaç arkadaşla birlikte. YouTube temelli belgeseller çekeceğiz, yeni medyaya yöneleceğiz. Değişik insan hikâyelerini anlatacağımız bir projemiz var.