Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişimin engellendiği Ekşi Sözlük, kararın neden alındığını bilmiyor. Sözlüğün CEO’su Başak Purut, “Kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz” dedi.

Ekşi Sözlük CEO’sundan erişim engeli açıklaması: İtiraz edemiyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirdi. Kararla ilgili belirtildiği açıklamada, “eksisozluk.com 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-10029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi.

Ancak Ekşi Sözlük, erişim engeli kararının neden alındığını bilmiyor ve bu nedenle karara itirazda bulunamıyor. Medyascope’tan Ali Deniz Çakır’a konuşan Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, “BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor” dedi.

BTK’nin konu hakkında kendilerine bir açıklama yapmadığını belirten Purut, şunları kaydetti:

“Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz.”

Verilen kararı eleştiren Purut, ”Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Kanunlarda da görülen husus değil çünkü fonksiyonu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Bu hem Avrupa İnsan Hakları’na aykırı hem anayasaya hem de mevcut yasaya aykırı” diye konuştu.

“ALGI OPERASYONU YAPILDI”

Erişim engeli getirilmeden önce sosyal medyada bazı kullanıcıların Ekşi Sözlük’ü hedef alan paylaşımlar yapması hakkında konuşan Purut, şunları söyledi:

“Sosyal medyada algı operasyonu yapılıyor. Genelde ekran görüntüsü paylaşılan içerikler, biz haberdar olduğumuz zaman anında kaldırılmış içerikler oluyor. Şikayet üzerine kaldırdığımız içerikleri sanki biz ısrarla sitede tutuyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu algı operasyonları sonuca ulaşılmak için mi yapıldı yoksa çıkacak sonucu normalleştirmek için mi bilmiyorum ama bu operasyonların kamuoyunu etkileme açısından yapılmış olma ihtimali var.”

Siteye erişim engeli getirilmeden önce bazı kurallar üzerinde konuştuklarını belirten Purut, “Bütün içeriklerin denetlenmesi mümkün değil ama bazı infial yaratacak içeriklerin teyide ihtiyacı olup olmadığına dair sitemizin kurallarına bir ekleme yapacaktık. Depremdeki kaotik ortamda böyle bir eksiklik olduğunu düşünmüştük” dedi.