Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirilmesi kararına tepki yağarken, kapatılma gerekçesi de ortaya çıktı. BTK yetkilileri, Sözlük'ün, "Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle erişime engellendiğini belirtti.

Ekşi Sözlük'ün kapatılma gerekçesi belli oldu

Ekşi Sözlük'ün, "Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle erişime engellendiği ortaya çıktı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Ekşi Sözlük 5651 Sayılı İnternet Kanunu'nun 8/A maddesinde yer alan gerekçelerle kapatıldı.

Independent Türkçe'den Gülseven Özkan'ın haberine göre, Kanun'a 2015 yılında eklenen "Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi" başlıklı ilgili (8/A) maddede, şu ifadeler yer alıyor:

"Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir."

Öte yandan kanun, "ihtihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik" gibi suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara da erişim engelini içeriyor.

NE OLMUŞTU?

Bir süredir hedef gösterilen Ekşi Sözlük, 21 Şubat'ta erişime kapatılmıştı.

Ekşi Sözlük'ten yapılan açıklamada, "Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. bilgi aldıkça paylaşacağız" denilmişti.

Gazeteci İsmail Saymaz, Twitter hesabından Ekşi Sözlük yöneticisi Başak Purut'un, "Saat 21.00 itibariyle BTK tarafından Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi. Tarafımıza ulaştırılmış herhangi bir karar bulunmuyor. Bir BTK yetkilisi ile iletişime geçebilmemiz mümkün olmadı" mesajını aktarmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Twitter’ı en kritik saatlerde kapadılar, yardım çağırılanı duyamadım. Şimdi de @sozluk’ün sesini kıstılar. Ürettiği yalanlardan başka hiçbir şeye tahammülü olmayan İletişim Başkanlığı, elini Ekşi Sözlük’ten hemen çek!" ifadeleriyle tepkisini göstermişti.