Ekvador'da protestolar sürüyor: Hükümet binası başkentten taşındı


Ekvador'da devlet başkanı Lenin Moreno'nun kemer sıkma politikalarına karşı eylemler devam ediyor. Hükümet binasının geçici olarak Guayaquil kentine taşındığı duyuruldu.

Ülkenin başkenti Kito'ya ulaşan binlerce kişi, hükümetin IMF politikalarına son vermesine dek eylemden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Moreno, eylemi 'Correa ve Maduro'nun darbe planı' olarak niteledi.

Ülkede yerli halk ve sendika üyelerinden oluşan binlerce kişi, diğer kentlerden yola çıkarak başkent Kito'da bulunan tarihi meydana ulaştı. Eyleme katılanlar, hükümetin kemer sıkma politikalarını bırakmasına dek eylemi sürdüreceklerini belirtti.

MADURO VE CORREA'YI SUÇLADI

Moreno, devam eden eylemlerden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'yı sorumlu tuttu.

Correa'nın Maduro'yu ziyaret için Venezuela'yı ziyaret etmesini 'kanıt' olarak sunan Moreno, eylemleri 'Maduro ve Correa'nın Ekvador'u istikrarsızlaştırma çabasının bir parçası' olarak yorumladı.

Moreno, "(Maduro ve Correa), yerli halkı araç olarak kullanarak darbe girişiminde bulunuyor" açıklamasında bulunurken, hükümet binasının geçici olarak Guayaquil kentine taşındığını duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Ekvador’da hükümet şubat ayında 4,2 milyar doları Uluslararası Para Fonundan (IMF) olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve IMF’nin, kamu harcamalarının kısılması da dahil birçok şartını kabul etmişti.

Devlet Başkanı Lenin Moreno anlaşma çerçevesinde yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıklamış ve hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt sübvansiyonunun kaldırıldığını duyurmuştu.

Ülkedeki ulaştırma işçilerinin 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif organizasyonun da katılmasıyla ülke genelinde protestolara dönüşmüş, göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Moreno aynı günün akşamında olağanüstü hal ilan etmiş ve askeri sokaklara çıkarmıştı.

Yoğun güvenlik önlemleri ile başkent Kito ve diğer büyük kentlerde yatışma eğilimine giren gösteriler, yerlilerin desteği ile kırsalda yeniden yoğunlaşmıştı.

Ekvador polisinin sert müdahale ettiği ve 20’den fazla gazeteciyi de hedef aldığı olaylarda onlarca kişi yaralanmış, 1 kişi de hayatını kaybetmişti.

Eylemin başlangıcından bu yana 477 kişinin polis tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.