Yakınlarına ve bazı devlet görevlilerine koronavirüs aşısı yaptırmakla eleştirilen Ekvador Sağlık Bakanı Juan Carlos Zevallos istifa etti.

Ekvador Sağlık Bakanı Zevallos istifa etti

Ekvador'da Sağlık Bakanı Juan Carlos Zevallos, yakınlarına ve bazı devlet görevlilerine yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı yaptırdığı eleştirileri nedeniyle görevi bıraktı.

AA’nın aktardığına göre, Devlet Başkanı Lenin Moreno'ya istifasını sunan Zevallos açıklamasında, "Milyonlarca Ekvadorlunun hayatını zorlaştıran bu bilinmeyen düşmanla mücadele etmek ve etkilerini hafifletmek için bir doktor olarak aşkla ve şeffaflıkla karşı koymaya çalıştım" ifadesini kullandı.

Kamu politikaları gereği alınan kararların dayanışma ve hakkaniyet ilkeleri kapsamında alındığına vurgu yapan Zevallos, mevcut hükümetin görev süresinin dolacağı Mayıs 2021'e kadar 2 milyon kişinin aşılanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Öte yandan Devlet Başkanı Moreno, Zevallos'un istifasına ilişkin Twitter'daki açıklamasında, "Sadece hataları görenler var. Bu fikre saygı duyuyorum. Ekvador ve dünyanın yaşadığı bu derin krizde, bir ülkenin sağlığını yönetmek gibi zorlu bir görevi kabul eden ve binlerce hayatın kurtarılmasında fedakarca mücadele eden bakanı hatırlatmayı tercih ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Zevallos, 23 Ocak'ta özel bir sağlık merkezinde annesine Covid-19 aşısı yaptırdığının ortaya çıkması üzerine kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

Ayrıca birkaç üniversite rektörü ve devlet görevlilerine aşı olması için davet gönderen Zevallos, muhalefet tarafından sert şekilde eleştirilmişti.

Ekvador'da bugüne kadar 282 bin 599 kişi Covid-19'a yakalandı, 15 bin 713 kişi yaşamını yitirdi.

İSTİFALAR BUNUNLA SINIRLI DEĞİL

Salgının başlangıcından bu yana görevini kötüye kullanan, krizi yönetirken şeffaf olmayan ve aldığı önlemleri yeterli bulunmayan birçok isim de istifa etti.

ŞİLİ: Etkili önlemler almadığı gerekçesiyle eleştirilen Sağlık Bakanı Jaime Manalich, geçen Haziran ayında istifa etti. Ülkedeki muhalefet partileri, eski bakan hakkında uzmanların görüşlerini dinlemediğini ve gerçek can kaybı verilerini gizlediğini sık sık vurgulamıştı.

ROMANYA: Sağlık Bakanı Victor Costache, salgının ilk aylarında istifa etti. Ülkede bulunan hastanelerde sağlık çalışanları için yeterli sayıda koruyucu ekipman bulunmaması bakanı istifaya götürdü.

İSRAİL: Sağlık Bakanı Yaakov Litzman, nisan ayında gelen tepkiler üzerine istifasını sunmuştu. Salgının başlangıcında sinagogların açık kalmasına izin vererek “ultra-Ortodoks toplumu sosyal mesafe uygulamalarından istisna” tutmuş, hatta salgınla ilgili “Mesihin salgını sonlandıracağını” öne sürmüştü.

YENİ ZELANDA: Sağlık Bakanı David Clark, salgına karşı alınan bazı önlemleri ihlal ettiği ve aksaklıklarda sorumluluk almadığı gerekçesiyle gelen tepkiler üzerine temmuz ayında istifa etti.

BREZİLYA: Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro da, salgınla mücadelede anlaşamadığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün çağrılarına kulak vermediğini söylediği eski Sağlık Bakanı Henrique’yi 16 Nisan’da görevden almıştı. Yerine gelen Sağlık Bakanı Nelson Teich ise bir ay sonra istifa etmişti. Teich, Güney Amerika’nın salgında merkez üssü haline gelen Brezilya’da, genel karantina uygulamasını savunuyordu.

ÇEKYA: Sağlık Bakanı Adam Vojtech de vakalarının ciddi bir şekilde arttığı ülkede eleştirilerin ardından istifa etti.

POLONYA eski Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski de usulsüz maske ve solunum cihazı alımı, kardeşinin arkadaşına ait firmaya ayrıcalık tanıması, silah şirketleri ile anlaşma yapması ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle eleştirilerin ardından istifa etti.

İRAN: Sağlık Bakan Yardımcısı Rıza Melekzade de, Sağlık Bakanı Said Nemeki’yi salgınını kötü yönetmek ve çok sayıda can kaybına neden olmakla suçlayarak istifa etti.