'Ekvator, Assange'ı iade etmeyi planlıyor' iddiası

Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ekvator yetkililerinin yakın gelecekte WikiLeaks kurucusu Julian Assange'in İngiliz makamlarına vermeyi planladığını ifade etti.

Yaptığı paylaşımında Ekvator cumhurbaşkanının gelecek hafta İngiltere'ye bir gezi planladığını bilgisini de veren Simonyan, Assange'ın iade edilmesi bilgisinin yanlış olduğunu umduğunu da kaydetti.

Ekvator Dışişleri Bakanı Jose Valencia da daha önce, WikiLeaks kurucusu Julian Assange 'ın sığınma talebinin sonsuza dek sürmeyeceğini belirtmişti.

Assange, 2012'den beri Ekvator 'un Londra'daki büyükelçiliğinde bulunuyor. Assange, WikiLeaks faaliyetleriyle ilgili İsveç makamlarının ABD'ye iadesinden duyduğu korkuyu belirtmiş, siyasi sığınma için Ekvator makamlarına başvurmuştu.

​Mart ayının sonunda ise, Ekvator hükümeti Assange'ı dış dünyayla iletişimini kesmişti.Ekvator yetkililerine göre, Assange'in davranışları ve sosyal medyadaki mesajları, ülkelerinin İngiltere, AB ülkeleri ve dünyanın diğer ülkeleriyle olan iyi ilişkilerini tehlikeye atıyor.

Ekvator Başkanı Lenin Moreno da Mayıs ayında, saklandığı Londra'daki büyükelçilikte Assange'ın güvenliğini sağlamak için alınan ek tedbirlerin iptal edilmesini istemişti.