Almanya’daki en büyük İslami çatı örgütü olan DİTİB, “Ailelere destek” olmak iddiasıyla seminerler düzenleme kararı aldı. Din görevlileri, “Ergen psikolojisi, boşanma sonrası süreç yönetimi” ve “Bağımlılıkla mücadele” konularında ailelere ‘rehberlik’ yapacak.

El atmadıkları bir bu kalmıştı: Psikolojiyi Diyanet anlatacak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Almanya’da tartışmalara konu olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), yurtdışında yaşayan ailelere eğitim vermek için harekete geçti. Kurumun, “Yurtdışı Aile Seminerleri” adını verdiği proje kapsamında, din görevlileri eğitici olacak. Almanya’da görev yapan din görevlileri arasından seçilen eğiticiler, Strazburg’da bulunan DİTİB Eğitim Merkezi’nde eğitime alındı. Projede görev alacak din görevlilerine yönelik eğitimler 14 başlıkta gerçekleşti. Aralarında, “Ergen Psikolojisi ve Ergenlerle İletişim, Ailemde Bir Engelli Var, Boşanma Sonrası Süreç Yönetimi” gibi başlıkların da yer aldığı 14 konunun büyük bölümünün Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında çalışanların uzmanlık alanı olması dikkati çekti. Din görevlilerinin ailelere destek olmak üzere eğitildiği diğer başlıklardan bazıları ise “Bağımlılıkla Mücadelede Aileye Düşen Görevler, Aile Odaklı Güncel Fıkhi Meseleler” oldu.

Psikoloji bilimini ilgilendiren bazı hassas konularla ilgili danışmanlığın işin uzmanı olmayan kişilerce verilmesinin çok sakıncalı olduğunu söyleyen Psikolojik Danışman Tayfun Yıldırım, “Özellikle çocukları ilgilendiren konulara yetkin olmayan kişilerin müdahalesinin cinayetten bir farkı yok” dedi. Yıldırım, psikolojik konularda yapılacak yanlış bir yönlendirmenin vahim sonuçlar doğuracağını anlattı. Diyanet’in hastanelerden öğrenci yurtlarına, cezaevlerinden okullara kadar birçok yerde ‘rehberlik hizmeti’ adı altında din görevlilerini istihdam ettiğini anımsatarak “Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, bir koruyucu ruh sağlığı hizmetidir. Danışmanlık yapabilmek için lisans düzeyinde bir PDR bölümünü bitirmek gerekmektedir” ifadelerini kullandı.