Ülkede yaklaşık 190 kadar el cerrahisi uzmanının bulunduğunu bildiren Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Demirtaş, “Sayı yetersiz. Bu alanda uzman sayısı artırılmalı” dedi.

El cerrahisi uzmanı sayısı çok yetersiz

Sibel BAHÇETEPE

El ve parmak kopmaları, yaralanmalar, sinir sıkışmaları, el tümörleri, enfeksiyonlar başta olmak üzere elde meydana gelebilecek durumlara müdahalede el cerrahisi uzmanları büyük önem taşıyor. Ülkede 190 kadar el cerrahisi uzmanı bulunduğunu belirten Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş’a göre, bu alanda uzman sayısı yetersiz.

Ankara Keçiören Devlet Hastanesi’nde, geçen günlerde bir hasta el cerrahisi uzmanı olmaması nedeniyle bir doktora saldırdı. Bu olayın ardından sosyal medyada “#ElCerrahıNasılOlmaz” etiketiyle gündem oluşturuldu. Sosyal medyada üzerinden çok sayıda yurttaş, bu duruma tepki gösterdi.

TALEP AZALIYOR

Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, ülkede aktif çalışan ve el cerrahisi eğitimi alan hekim sayısının 69 olduğunu bildirdi. “Daha önceden el cerrahisi alanında uzmanlık diploması alan hekim sayısı ise 120. Yani ülke genelinde 190 kadar el cerrahisi uzmanı bulunuyor” diyen Prof. Demirtaş, el cerrahisinin bir yan dal uzmanlığı olduğunu anımsattı: “Yani ikinci bir ihtisas. Ortopedi, plastik ve genel cerrahi uzmanlığı üzerine ihtisas yapılıyor. Ne yazık ki uzman sayısı çok az.”

Cerrahi branşların zor ve riskli olması sebebiyle son dönemde çok fazla tercih edilmediğini, daha çok cildiye ve fizik tedavi uzmanlığına hekimlerin yöneldiğini kaydeden Prof. Demirtaş, şöyle devam etti:

“Ne yazık ki Türkiye’de son yıllarda cerrahi branşlara talep giderek azalıyor. Şuan aktif olarak çalışan el cerrahisi sayısı çok az. Yetişen sayısı da talebi karşılayacak kadar yüksek değil. Son zamanlarda devletin açtığı ihtisas uzmanlık öğrencisi kadrolarında beyin cerrahisi, kadın doğum ve genel cerrahisi kadroları dolmadı. Kimse artık beyin cerrahı, kadın doğum ya da genel cerrah olmak istemiyor. Şu an sayı az olduğu için kamu bunları dağıtırken az sayıda dağıtıyor, şuan da her yere verme ihtimali yok. Sayı arttıkça belki daha iyi olacaktır. Burada vurgulanması gereken nokta şu: Her hastanede el cerrahı olacak diye bir kural yok. El cerrahisi uzmanlarının sayısı artmalı. “

TAHRİBATIN NEDENİ KİM?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi El Cerrahisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise sosyal medyadan "Neoliberal politikaların sağlıkta oluşturduğu tahribatın sebebi kim!” diye sordu. Adıyaman, BirGün’e yaptığı açıklamada ise özetle şunları kaydetti:

“El cerrahisi zor bir iştir. Her hastanede olması mümkün değil. Ortopedi, plastik cerrahi ve genel cerrahların üst ihtisasıdır, her yerde yapılamaz. Belli merkezlerde vardır. Mesela Ankara’da 4 merkezde var. Her hastanede el cerrahının olmasına da gerek de yoktur. O tip hastalar belli merkezlere gittiğinde, eğer orada el cerrahı yoksa el cerrahının olduğu merkeze gönderilir. Her yerde olmaz, olmamalıdır da… Pek çok ilde var ama bazı illerde olmayabilir orada da ambulans ile hasta acil yetiştirilebilir.”