İsrail’in ilhak planı ve ABD’nin sözde barış planına karşı ortak hareket etmek hedefiyle Gazze’de bir araya gelen El Fetih ile Hamas ortak mücadele kararı aldı

El Fetih ve Hamas işgale karşı toplandı

Dış Haberler Servisi

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (El Fetih) ile Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) İsrail'in ilhak planı ve ABD'nin sözde barış planına karşı ortak hareket etmek hedefiyle Gazze'de bir araya geldi. Yapılan açıklamada, toplantıda, ilhak planı ve sözde barış planlarına karşı koymak üzere uluslararası isimlerin katılacağı ulusal festival düzenlenme mekanizmalarının ele alındığı belirtildi.

DAMAT DA NETANYAHU’YU UYARDI

Toplantıya, Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Ahmed Hillis ve Hamas'ın siyasi büro üyesi Halil el-Hayye katıldı. Açıklamaya göre, festivale konuşmacı olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin yanı sıra Filistin direniş örgütlerinin liderleri de katılacak. Festivalin ne zaman düzenleneceğine ilişkin bilgi verilmedi. Filistinlilerin yüzyılın felaketi olarak nitelendirdiği ABD ve İsrail’in "Yüzyılın Anlaşması" olarak pazarladığı anlaşmanın mimarlarından ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner de İsrail Başbakanı Benyamin Natanyahu’yu uyardı. Kushner planın İsrail'in Batı Şeria'da ne isterse yapmasına izin vermediğini söyledi.

Kouchner dün yayınlanan Amerikan dergisi Newsweek’e yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasını çözme çabalarının iyi niyetle sürdüğünü ve planın Filistinlileri zor bir çizgi çekmeye teşvik etmediğini iddia etti.

‘BARIŞ SÜRECİ TARİHİ BİR TUZAK’

Eski müzakerecilerin yoluna devam etmeyi reddeden Kouchner, bunun başarısızlığa yol açacağını belirterek, "Çatışma tarihi ve barış sürecinin tarihi tuzaktır" dedi.

Planın başarısızlığından Filistinlileri sorumlu tuttu ve "Bir uzlaşma istediklerini söylüyorlar, ancak hiçbir zaman bir şeye yol açacak teknik görüşmelere girmek istemediler" yorumunda bulundu.

İLHAK PLANI VATANSIZ BIRAKIYOR

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başkakanı Benyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da açıkladığı sözde Ortadoğu Barış Planı'nda, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor. ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, planın ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı. İsrail tepkiler üzerine Temmuz ayı başından itibaren "ilhak" etme planını ilerleyen bir tarihe ertelemek zorunda kalmıştı.