Blinken’in “Her ülke kendi vatandaşı IŞİD’cileri geri alsın” çağrısı sonrası ilk adım Brüksel’den geldi. El Hol Kampı’ndan 6 kadın ile 10 çocuk Belçika’ya götürüldü.

El Hol kampı IŞİD yuvası

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki kamplarda tutuklu olan yabancı IŞİD militanlarının vatandaşı oldukları ülkeler tarafından geri alınması çağrısı sonrası ilk adım Belçika’dan geldi. Belçika, Suriye’nin Haseke kentinde Suriye Demokratik Güçleri-SDG’nin kontrol ettiği El Hol Kampı’ndan 6 kadın vatandaşı ile 10 çocuğunu ülkelerine geri getirdi. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, 4 Mart’ta yaptığı açıklamada, kamptaki durumun giderek kötüleştiğini, buradaki Belçika vatandaşı kadınlarla çocuklarının geri getirilmesi gerektiğini ve bunun için her şeyi yapacaklarını söylemişti. Bu kapsamda Belçikalı diplomat Eric De Muynck liderliğinde bir heyet, bölgeye giderek 6 kadın ve onlara ait 10 çocuğu ülkeye geri getirdi.


Avrupa ülkeleri, yapılan tüm çağrılara rağmen IŞİD’e katılan vatandaşlarıyla ilgili herhangi bir adım atmıyor. Sık sık saldırılara maruz kalan Avrupa ülkeleri yıllarca Suriye-Irak coğrafyasında çatışan kendi vatandaşlarının artık kendileri için de bir güvenlik tehdidi oluşturduklarını belirtiyor. Bu nedenle vatandaşı olan IŞİD’cileri geri almaya yanaşmıyor.

60 BİNİ AŞKIN KİŞİ KALIYOR

El Hol beldesinde Nisan 2017’de kurulan kampta, Deyrizor ve Rakka’da IŞİD ile yaşanan çatışmalardan kaçan siviller, radikal İslamcı militanlar ve onların aileleri tutuluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Mart ayında yayınladığı bir rapora göre 60 farklı ülkeden IŞİD savaşçılarıyla birlikte 63 bin kişi tel örgülerle çevrili iki kampta tutuluyor. Kampta IŞİD militanlarının sayısı 10 bini geçiyor. Kampın kontrolünü sağlayan Demokratik Suriye Güçleri yabancı ülkelere, kamptaki vatandaşlarını almaları için sık sık çağrıda bulunuyor. Birleşmiş Milletler daha önce birçok defa El Hol kampındaki güvenlik sorunun giderek büyüdüğünü açıklamıştı.

BLINKEN ÇAĞRI YAPMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen ay İtalya’nın başkenti Roma’da IŞİD karşıtı koalisyonun düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada Suriye’nin kuzeyinde tutuklu olan yabancı IŞİD savaşçılarının vatandaşı oldukları ülkeler tarafından geri alınmasını istemişti. “Durum sürdürülebilir değil. İlelebet böyle sürüp gidemez” diyen Blinken “ABD koalisyon ortakları da dahil olmak üzere devletlerin vatandaşlarını geri almalarını, rehabilite etmelerini ve mümkünse soruşturmaya tabi tutmalarını ısrarla talep etmektedir” diye konuşmuştu. ABD’nin yakın iki müttefiki olan İngiltere ve Fransa eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından da aynı çağrıda bulunulmasına karşın vatandaşlarını almayı reddetmişti.