İspanyol El Mundo gazetesi, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından ABD'den sonra en çok etkilenen ülke olan İspanya'ya ait tıbbi malzeme yüklü bir uçağın 6 gündür Ankara'da tutulduğunu iddia etti

El Mundo: İspanya’ya gelecek tıbbi malzeme uçağı Türkiye’de tutuluyor

Haber Merkezi

İspanyol El Mundo gazetesi, İspanya Sağlık Bakanlığı ile Castilla-La Mancha ve Navarra özerk yönetimleri tarafından Çin'den satın alınan ve tıbbi ekipman yüklü bir uçağın gümrük sorunu sebebiyle Ankara Esenboğa Havalimanı’nda altı gündür tutulduğunu iddia etti.

Gazetenin internet sitesinde yer alan habere göre, İspanya’da gitgide derinleşen koronavirüs salgını sebebiyle Sağlık Bakanlığı ile Castilla-La Mancha ve Navarra özerk yönetimleri tarafından kritik durumdaki hastanelere aktarılmak üzere yüzlerce solunum cihazı satın alındı. Cumartesi günü İspanya’ya varması beklenen uçak Ankara’da durdu ve birtakım bürokratik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Ve gümrük denetimleri de yine Ankara’da yapıldı.

HAFTA SONU İZİN BEKLENİYOR

İspanya Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin çalışmalarının sürdüğü belirtilen haberde uçuşun engelinin hafta sonu kalkması beklendiği yazdı. Ancak engelin kalkmasının yine de uçuşa henüz izin vermeyen Türk makamlarda olduğu vurgulandı.

İspanya'ya taşınan malzemeler arasında Castilla-La Mancha yönetiminin aldığı 150 solunum cihazı da var. El Mundo bu solunum cihazları için üç milyon avro ödendiği bildirdi. Haberde buna ek olarak, uçakta Navarra yönetimi tarafından da alınan tıbbi maskelerin olduğu bilgisi de var.

CASTILLA-LA MANCHA EN ÇOK ETKİLENEN ÜÇÜNCÜ BÖLGE

Tıbbi malzemelerin götürüleceği Castilla-La Mancha, nüfus yoğunluğu bakımından en büyük sekizinci bölge olsa da, koronavirüs salgınında en fazla etkilenen üçüncü bölge olarak dikkat çekiyor.

Açıklama yapan özerk bölge yöneticileri, salgının bölgede zirveye ulaşmasının çok yakın olduğunu ve bu tıbbi malzemelerin de kritik derecede öneme sahip olduğunu söylüyor. Castilla-La Mancha'da bugün toplam 355 solunum cihazı mevcut. Gelmesi beklenen cihazlarla beraber yoğun bakım ünitelerinin kapasiteleri de artmış olacak.

İSPANYA 17 CİHAZ DAHA ALDI

İspanya bugünlerde 17 yeni solunum cihazı daha almıştı. Bunlardan 6 tanesi Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanırken, üç tanesi bölge yönetimleri tarafından Japonya’dan alındı. Altı tanesi eski solunum cihazlarının onarımıyla sağlanırken kalan ikisi de BBVA tarafından bağışlandı.

**

TÜRKİYE’NİN YARDIMLARI ULAŞTI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında sağlık malzemelerini taşıyan Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait uçağın İspanya'nın Madrid kentine 1 Nisan’da iniş yaptığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kovid-19 ile mücadele kapsamında sağlık malzemelerini taşıyan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait uçak, İspanya’nın Madrid kentine iniş yaptı." ifadelerine yer verildi.

Uçaktaki heyetin İspanya Savunma Bakanlığı Temsilcisi Tümgeneral Figuero, Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Cihad Erginay ve askeri ataşe tarafından karşılandığı belirtilen açıklamada, Kovid-19 ile mücadelede kullanılacak sağlık malzemelerinin İspanyol yetkililere teslim edildiği kaydedildi.

Türkiye tarafından İspanya'ya Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesindeki askeri fabrikalarda, dikimevleri ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda, yerli ve milli imkanlarla üretilen, 250 bin yüz maskesi, 20 bin anatomik maske, 750 koruma gözlüğü, 2 bin koruma kıyafeti ve bin litre antibakteriyel sıvının aralarında olduğu 5 tonluk tıbbi malzeme ulaştırıldığı bildirildi.

Malzemelerin yer aldığı sandıkların üzerinde İtalyanca ve İspanyolca, Mevlana’nın “Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var.” sözü ve “Türkiye’den İspanyol halkına sevgilerle” ifadesi yer alıyor.