İspanya merkezli gazete El Pais, yaptıkları bir araştırma sonucunda İspanya’daki toplam koronavirüs ölüm sayılarının açıklanan resmi sayılardan yüzde 60 daha fazla olduğunu söyledi.

El Pais: İspanya’da koronavirüs kaynaklı ölümler, resmi sayılardan yüzde 60 daha fazla

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanya merkezli gazete El Pais, yaptıkları bir araştırma sonucunda, İspanya’daki koronavirüs kaynaklı ölümlülerin resmi olarak açıklanan 28 bin 432’den neredeyse yüzde 60 daha fazla olduğunu söyledi.

Ülkede koronavirüs kaynaklı ölümlere sadece koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler dahil ediliyor. Test olmayıp koronavirüs şüphesi taşıyan ölümler Covid-19 kaynaklı olarak hesaba katılmıyor.

Diğer birçok ülkede olduğu gibi, özellikle salgının ilk olarak yayılmaya başladığı dönemlerde yaygın test yapılmaması, resmi sayıların virüsün gerçek boyutlarını hafife alabileceği anlamına geliyor.

El Pais, bölgesel bütün koronavirüs ölümlerini ve koronavirüs şüphesiyle yaşamını yitirenleri hesaba katarak, 44 bin 868 gibi bir sayıya ulaştı. Eğer doğruysa, bu sayı İspanya’yı İngiltere’den sonra koronavirüs ölümlerindeki en yüksek ikinci ülke konumuna getirir.

Sağlık Bakanı, koronavirüs ölümlerini hesaba katarken bütün uluslararası protokolleri takip ettiklerini söyledi ve daha yüksek ölüm sayılarının diğer resmi göstergelere yansıtıldığının atını çizdi.

Sağlık Bakanı, “Bütün pandemilerde direkt olmayan ölümlerde artışların olduğuna dair kanıtlar var” diyerek, “Bu, Covid-19 pandemisinde de meydana geldi” açıklamasında bulundu.

El Pais’in sayıları, ülke genelindeki ölümlerin tarihsel ortalamalarla karşılaştırıldığında daha fazla olduğunu kaydeden ve ikisi de devlet kurumu olan Ulusal Epidemiyoloji Merkezi ve Ulusal İstatistik Merkezi’nin sayılarıyla kabaca uyuşuyor.

Haziran ayında Ulusal İstatistik Merkezi, 2020’nin ilk 21 haftasında, 2019’un ilk 21 haftasına göre 43 bin 945 daha fazla ölüm kaydedildiğini açıklamasına rağmen, kaçının pandemiyle ilişkili olduğuna dair bir şey söylemedi.