Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi bugün 10 yıl önce veya sonra doğsalardı, bugün dünyanın en yetenekli futbolcusu olarak kimi gösterirdik? Geçtiğimiz Pazar günü La Liga’da hafta kapanırken Diego Simeone’nin takımı Atletico Madrid, San Sebastian’da Real Sociedad önündeydi. Dakikalar 90’ı gösterdiğinde Kolombiyalı Radamel Falcao kazanılan frikik için topun başına geldi ve topu kaleci Zubikarai’nin boş bıraktığı yakın köşeden ağlara gönderdi. Takım 8. Maçta 7. Galibiyetini aldı ve lig liderliğini Barcelona ile paylaşıyor. Bu milenyumun başında Atletico Madrid, La Liga’da değildi zira 1999-2000 sezonunda küme düşmüşlerdi. 2002’de geri döndüler. Ancak La Liga tarihinde 9 şampiyonlukla 2 devin ardından en fazla şampiyonluk kazanan takım artık bir orta sıra takımına dönmüştü. Ta ki 2007-08 sezonunda ligi 4. bitirip Şampiyonlar Ligi’ne kalana kadar. Takım o günden beri Avrupa kupalarında sektirmeden mücadele ediyor ve bunun son 3’ünden 2’sinde kupayı müzelerine koydular. İlkinde Uruguaylı Diego Forlan sahnedeydi, geçtiğimiz sezon ise Kolombiyali Falcao.

Real Sociedad’a attığı frikik golü onun için özel bir anlam da taşıyor. En son rakip fileleri sarsmadığında 11 maç önceydi. Atletico Madrid formasıyla 10, Kolombiya formasıyla 1 maça çıktı bu dönemde ve toplam 16 gol attı. Bu performansı yazının girişindeki 2 süperstar dahi geçebilmiş değil. Madrid’in kırmızı-beyazlı takımı ile La Liga şampiyonu olması zor görünüyor ya da Kolombiya ile Dünya Kupası’nı kazanması. Los Colchoneros’un formasını giymiş son 2 süper star Torres ve Forlan daha büyük kalibredeki takımlara transfer oldular. Falcao’nun yaşı 26 ve onun da takımdan yakın gelecekte ayrılması muhtemel. İlk profesyonel maçına çıktığında 13 yaşını (!) dolduralı 112 gün geçmişti. Kolombiya 2. Lig takımlarından Lanceros Boyaca ile Deportivo Pereira karşısında forma giymişti. Bu onu Kolombiya profesyonel futbolunda forma giymiş en genç oyuncu yaptı. 2001 yılında River Plate onu daha genç yaşlarda keşfedip bonservisine 500 bin dolar ödedi. O sırada 14 yaşındaydı. Buenos Aires kulübünün akademisinden uçup ilk maçına çıktığında 19 yaşındaydı. İlk 11’de sahaya çıktığı ilk maçta Independiente ağlarını 2 kez sarstı ve ilk 7 maçında 7 gol kaydetti. Daha kariyerinin başında bugünkü üretkenliğine ulaşacağı belliydi. Arjantin kulübü 2008 kışında Deportivo La Coruna’nın yaptığı 8 milyon avroluk teklifi reddetti.

Avrupa yolculuğu

Güney Amerikalı yıldızları parlatma dalında ihtisas yapmış Porto’lular onu Portekiz’e getirdiler ve bonservisine (kulübe yaptığı katkıları düşünürsek) sadece 4 milyon avro ödediler. Karşılığında onlara 1 Portekiz 1 Avrupa Ligi 2 de Portekiz Kupası şampiyonluğu getirdiği düşünülürse fena iş değil. Hele ki Madrid yolunu tutarken kazandırdığı 40 milyon avro göz önüne alındığında. Ejderhalar 2011 yılında Avrupa Ligi’ni kazandığında attığı 17 gol bu kupada (eski UEFA Kupası dahil)  Jürgen Klinsmann’a ait 14 gollük rekoru kırmasını sağladı. 1 sene sonra Atletico Madrid’le aynı kupayı kaldırdı ve bunu 2 ayrı takımla üstüste başarabilen tek oyuncu olarak tarihe geçti. 3 ay sonra da Şampiyonlar Ligi şampiyonu Chelsea’ye karşı Süper Kupa’da hat-trick yaptı ve  bu kupanın tek ayak üzerinden oynanmaya başladığı 1998 yılından beri 3 gol atan ilk oyuncu oldu. Jose Mourinho onun durdurulması imkansız oyunculardan birisi olduğunu söylüyor. “Çocukken Keane, Cantona, Zola gibi oyuncuları izlerdim ama kahramanım her zaman Faustino Asprilla’ydı, özellikle de Newcastle United forması giydiği yıllarda” diyor Falcao. Onun sık sık Premier Lig’in stiline en uygun lig olduğunu dile getirmesi ve kendisine çizdiği yol Ada futboluna er geç kavuşacağını müjdeliyor. Yine Premier Lig’de forma giyen Juan Pablo Angel’e ait, Avrupa sahalarında en çok gol atan Kolombiyalı rekorunu da ele geçirdi. Geçtiğimiz yıl Atletico Madrid formasıyla attığı 36 gol, kulüp tarihinde ilk sezonunu geçiren futbolcular arasındaki en yüksek gol rakamıydı.

Kolombiya 1998’den beri Dünya Kupası’nı göremiyor. 1994’te Maturana’nın efsane kadrosu turnuvanın sürpriz şampiyonluk adayı olmuş ama gruptan dahi çıkamamıştı. Bu sefer Falcao önderliğinde eleme grubunda iyi bir yerdeler ve kendi kıtalarındaki turnuvaya iddialı gelecekler gibi.

Atletico Madrid lige iyi başladı, bununla beraber onların gerçekten ne yapabileceğini aralık ayında göreceğiz. Barcelona ve Real Madrid’le 15 gün içinde 2 deplasman maçına çıkacaklar. Falcao’nun 2 dünya yıldızına meydan okuması için iyi bir fırsat. Kendisini izlemek isteyenler için Atletico Madrid bu akşam Vicente Calderon’da Portekiz temsilcisi Academica’yı konuk ediyor.