Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde Elazığ'da 13, Malatya'da 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem: 18 can kaybı

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Twitter hesabından yapılan bilgilendirmede, Sivrice ilçesinde saat 20.55'te 6,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deprem yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

SAĞLIK BAKANI: ELAZIĞ'DA 13, MALATYA'DA 5 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Elazığ'da merkezde 8, Sivrice'de 2, Maden'de 1 kişi olmak üzere 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca 2 kişi de kalp krizi geçirdi. Malatya'da ise 5 vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.

Depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgeye gitti. Bakanlar, kriz merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Koca, hastanelerde hizmet sunumunu aksatacak herhangi bir hasar olmadığını söyledi.

Koca ve Soylu, 405'i Elazığ; 148'i de Malatya'da olmak üzere toplam 553 kişinin yaralandığını ifade etti. Koca, Elazığ'da 11 kişinin yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Soylu da Elazığ'da bazı binaların enkazında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Soylu, "Malatya'da göçük altında kimse yok. Fakat Elazığ'da 30 vatandaşımızı arama-kurtarma çalışması devam ediyor" diye konuştu ve depremin ardından 10'u 4'ten büyük olmak üzere 97 artçı depremin yaşandığını aktardı.

"Belki sitem edeceğimiz bir konu var, bu konunun siyasetle ilgili değerlendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu dile getirmek istiyorum" diyen Soylu, "Zor günümüzde birlik olmak durumundayız. Türkiye'nin deprem konusundaki yeterliliğini tartışmaya açmak, bu saatte yapılabilecek insanlık dışı bir davranıştır. Başka deprem fotoğraflarını gösterip sosyal medyada paylaşıp panik havası oluşturanlar hakkında tahkikat başlatacağız" ifadelerini kullandı.

FAHRETTİN KOCA: VATANDAŞLARIMIZ 184'TEN YAKINLARINA ULAŞABİLİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem ile ilgili yurttaşların yakınları hakkında bilgi almalarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Bakan Koca, sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımız, depremden etkilenen yakınlarının hangi hastanede tedavi gördüğünü öğrenmek için Sağlık Bakanlığı 184 SABİM Hattımızı arayarak gerekli bilgiyi alabilir” ifadelerine yer verdi.

AFAD: TOPLAM 118 ARTÇI DEPREM KAYDEDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından 968 arama kurtarma personeli ve 182 aracın bölgeye sevk edildiğini bildirdi.

AFAD'tan yapılan açıklamada, deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğünün üzerinde 10 sarsıntı meydana geldiği, toplam artçı sayısının da 118 olduğu belirtildi.

Depremde Elazığ'da 13, Malatya'da 4, Diyarbakır'da bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtilen açıklamada, Elazığ'da 403, Malatya'da 148, Diyarbakır'da 13, Adıyaman'da 11, Batman'da 6, Maraş'ta 37, Urfa'da 33 olmak üzere 651 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Deprem bölgesinin havadan görüntülenmesi amacıyla, Batman'dan bir, Jandarma Genel Komutanlığından iki insansız hava aracı (İHA) ile Emniyet Genel Müdürlüğü envanterindeki bir helikopter ve bir uçağın da bölgeye sevk edildiği kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"39 AFAD İl Müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden, toplamda 968 arama kurtarma personeli ve 182 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 13 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır.

Acil ihtiyaçlar nedeniyle beslenme, enerji, haberleşme ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 110 personel ve 36 araç bölgeye yönlendirilmiştir. AFAD Adana, Ankara, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin, Muş ve Sivas lojistik depolarından bölgeye, 97 tır ile 4 bin 296 çadır, 5 bin 406 yatak ve 10 bin 460 battaniye sevk edilmiştir."

BAKAN KURUM: ELAZIĞ'DA 5, MALATYA'DA 25 BİNA YIKILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "İlk çalışmalarda Elazığ Sivrice'de 5 binamızın, Malatya Doğanyol'da 25 binamızın yıkık olduğu tespitini yaptık." dedi.

"Vatandaşlarımızı riskli binalara girmemeleri noktasında uyarmak istiyorum" diyen Kurum, "Artçı depremler devam ediyor. Dolayısıyla hasarlı binalar bizim için risk teşkil ediyor" diye konuştu.

ELAZIĞ BELEDİYESİ: GEREKLİ KAN İHTİYACI GİDERİLDİ

Elazığ Belediyesi yaptığı açıklamada, "Hastanelerde tedavi gören vatandaşlarımız için çok acil kan ihtiyacı bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın kan vermeleri için hastanelere gitmelerini önemle rica ederiz" denildi.

Belediyeden yapılan yeni açıklamada, "Tüm vatandaşlarımızın dikkatine gerekli kan ihtiyacı giderilmiştir" denildi.

"Acil müdahale araçları trafik yoğunluğu sebebiyle çalışamamaktadır" denilen açıklamada, "Tüm vatandaşlarımızın şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önemle rica ederiz" ifadeleri kullanıldı.

ELAZIĞ VALİSİ: 225 YARALI BİLGİSİ VAR, 2'Sİ AĞIR DURUMDA

AA'nın aktardığına göre Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Hastanelere intikal eden 225 yaralı bilgisi var, 2'si ağır durumda" dedi.

AFAD BAŞKANI: EKİPLERİMİZ İNCELEMELERE BAŞLADI

NTV yayınında konuşan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Ekiplerimiz bir yıkım var mı, enkaz altında olan var mı, incelemelere başladı. Yakından takip ediyoruz" dedi.

Güllüoğlu yaptığı açıklamada, deprem bölgesiyle iletişimde bir sorun bulunmadığını ifade ederek, "Şu an için ekiplerimiz de bölgedeki belediye başkanlarımızla, valilerimizle, iletişimimiz devam ediyor. Ekiplerimiz saha taramasına başladılar. Yıkım var mı, enkaz altında kimse var mı, bunun araştırmasını yapıyorlar" diye konuştu. Depremin geniş bir coğrafyada hissedildiğini belirten Güllüoğlu, "Sivrice ve civarındaki ilçelerde hissedildi. Şu an çalışmalarımız devam ediyor. Biz de yakından takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

elazig-da-6-8-buyuklugunde-deprem-679464-1.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Depremin en az kayıpla atlatılması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması için kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Twitter hesabından Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin paylaşımda bulundu.

Erdoğan, paylaşımında şunları kaydetti:

"Elazığ'da meydana gelen ve pek çok ilimizde hissedilen depremin en az kayıpla atlatılması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması için ilgili kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır. Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Sağlık Bakanlarımızı bölgeye gönderdik.

Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, çalışmaları yakından takip ettiğimizin bilinmesini istiyorum. Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla milletimizin yanındayız. Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum."

HULUSİ AKAR'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem sonrasında bütün askerlerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

Depremin ardından yaptığı ilk açıklamada Akar, çalışmaların sürdürdüğünü belirterek, "Deprem büyük olduğu için sarsıntı büyük olmuş. İnsanlar panik halinde. Oradaki arkadaşlarımız halkı teskin etmeye çalışıyorlar" dedi.

Akar şöyle devam etti: "Askeri birliklerimize, kara ve hava birliklerimize teyakkuz talimatını verdik. Herhangi bir ihtiyaç halinde halkımıza yardım etmek üzere hazırlıklarını sürdürüyorlar."

elazig-da-6-8-buyuklugunde-deprem-4-kisi-hayatini-kaybetti-679468-1.

KILIÇDAROĞLU: DUALARIMIZ CAN KAYBININ DAHA FAZLA ARTMAMASI İÇİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından depremde yaşamını yitirenler için bir taziye mesajı paylaştı. Kılıçdaroğlu paylaşımında, "#Elazığ'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem neticesinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, bölgedeki tüm vatandaşlar��mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dualarımız, can kaybının daha fazla artmaması için…" ifadelerini kullandı.

AKŞENER: DEPREM YÜREĞİMİZİ YAKTI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "#Elazığ'da meydana gelen ve birçok kentimizde hissedilen #deprem yüreğimizi yaktı. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyor, bölgedeki tüm dava arkadaşlarımı, devletimizin yanında seferberliğe çağırıyorum" dedi.

DEPREM ADANA, HATAY VE OSMANİYE'DE DE HİSSEDİLDİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem, Adana, Hatay ve Osmaniye'de de hissedildi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin kentte de hissedildiğini belirterek, "Allah'a şükür, Adana'da bir olumsuzluk yok. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum." diye konuştu.

Depremin hissedildiği Hatay'da da yurttaşlar sokaklara çıktı.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentte depremi hissettiklerini ifade ederek, "Ciddi bir sıkıntı yok. Kaymakamlardan ve yetkililerden de bilgi aldım. İlk belirlemelere göre bir olumsuzluk görünmüyor. Araştırmalarımız sürüyor" dedi.

Osmaniye'de hissedilen depremle ilgili açıklamada bulunan Vali Ömer Faruk Coşkun da, "Depremi ilimizde hissettik. İlk incelemelerimizde, ilimiz genelinde herhangi bir sorun gözükmüyor. Ekiplerimiz özellikle kırsal kesimde incelemelerini sürdürüyor. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Elazığ'da meydana gelen deprem Malatya'da hissedildi. Bir Twitter kullanıcısının deprem anından paylaştığı görüntü şöyle:

DEPREM SURİYE'DE DE HİSSEDİLDİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki deprem, Suriye’nin kuzeyindeki İdlib, Azez, Bab, Cerablus, Çobanbey, Afrin ve Telebyad bölgelerinde hissedildi. Söz konusu bölgelerde insanlar panik halinde sokağa çıkarken, can ve mal kaybı yaşanmadı.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na depremle ilgili geçmiş olsun dileklerini ileterek yardıma hazır olduklarını bildirdi.

elazig-da-6-8-buyuklugunde-deprem-14-can-kaybi-679482-1.

TELEFON OPERATÖRLERİNDEN ÜCRETSİZ İLETİŞİM DESTEĞİ

Cep telefonu operatörleri Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom, Elazığ merkezli yaşanan deprem sonrasında bölgede yaşayan yurttaşlara ücretsiz internet ve konuşma tanımladıklarını duyurdu.

Turkcell tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada, "Elazığ Sivrice deprem bölgesinde bulunan müşterilerimize acil iletişim ihtiyaçları için ücretsiz konuşma ve internet tanımlanmıştır. Geçmiş olsun." ifadelerine yer verildi.

Vodafone tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada ise, "Elazığ'daki müşterilerimize acil iletişim ihtiyaçları için ücretsiz konuşma ve internet tanımlanmaktadır. Geçmiş olsun." denildi.

Türk Telekom'un Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Elazığ’daki depremden etkilenen vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun. Türk Telekom olarak, müşterilerimiz için ücretsiz konuşma ve internet kullanımı tanımlandı. Kriz masamız hazır. Yanınızdayız Elazığ." ifadeleri kullanıldı.

THY: ELAZIĞ'A 150 TL SABİT FİYAT UYGULAMASIYLA EK SEFERLER İCRA EDECEĞİZ

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, "Elazığ’da gerçekleşen depremden etkilenen vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun, başımız sağolsun. Elazığ’a 150 TL sabit fiyat uygulamasıyla ek seferler icra edeceğiz." dedi.