Elazığ’da geçen yıl meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin birinci senesi için CHP tarafından yayımlanan raporda iktidarın bir senedir verdiği sözlerin tutulmadığı kaydedilerek “Yeni betonlaşma fırsatı olarak algılanılıyor” dendi.

Elazığ’da depremin üzerinden yaklaşık bir sene geçti: Verilen sözler tutulmadı


Haber Merkezi

Elazığ’da geçen yıl 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden yaklaşık bir sene geçti. Büyük ihmal ve denetimsizliğin yol açtığı felakette 41 kişi yaşamını yitirdi.

Bölgede incelemede bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlığındaki heyetin hazırladığı ‘Elazığ İnceleme Raporu’nu yayımladı. Raporda depremin üzerinden bir sene geçmesine rağmen iktidar tarafından verilen sözlerin tutulmadığı ifadeleri yer aldı. CHP’li Öztunç ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, sürecin yeni bir inşaat ve betonlaşma fırsatı olarak algılandığı kaydedildi.


Raporda kentteki sorunlar şöyle sıralandı:

♦ Yurttaşlar, yeni konutların yapımının devam ettiğinden, teslim tarihlerinin belirsizliğinden, 90 metrekareden küçük olması gibi nedenlerle şikâyetçi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 20 bin 417 deprem konutun yılsonuna kadar hak sahiplerine teslim edeceğini açıklamıştı. Şu anda inşası tamamlanan 8 bin adet bağımsız bölümün olduğu ve bunlardan 2 bin 500 âdetinin teslim edildiği bilgisi alındı.

♦ Deprem sonrasında 11 bin lira kira yardımı yapıldığını belirten yurttaşlar verilen yardım miktarının yetersiz olduğunu aktardı.

♦ Bin civarında ailenin yaşadığı Doğu Kent konteyner kent merkezinde yurttaşlar, konteynerlerde ne kadar süre daha yaşayacaklarının belirsiz olduğunu anlattı. Yurttaşlar son kullanım tarihi geçen gıdaların verildiğini söyledi.

Raporda yer alan önerilerden bazıları ise şöyle:

♦ Afet İşleri ve Deprem Bakanlığı kurulmalı.

♦ Fay Kanunu Teklifi bir an önce kanunlaştırılmalı.

♦ Altyapı, ulaşım, barınma ve sağlık sorunlarının çözümüne yönelik master planlar yapılmalı.

♦ Tarım alanları ve ormanlar hiçbir şekilde imara açılmamalı.

♦ Eğitime erişim zorluğu yaşayanlara yönelik internet, tablet, bilgisayar sınıfı gibi imkanlar sağlanarak eğitimde fırsat eşitliği tesis edilmeli.

***

Burdur, aktif fay üzerinde

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ‘Fay üzerinde yaşayan kentlerimiz: Burdur Raporu’nu yayımladı. Kentten diri fay geçtiği vurgulanan raporda olası bir depremde Burdur’un büyük hasar alacağı ifade edildi. “En akıllıca yaklaşım yapıların deprem sarsıntısını karşılayacak biçimde kurallara uygun hale getirilmesidir” denilen raporda şu ifadeler yer aldı: “Burdur’un geçmişinde bu büyüklükte depremler olmuştur, gelecekte de olma olasılığı var. Burdur doğrudan fay hatları/zonları üzerine oturmasına rağmen mikrobölgeleme çalışmaları ve Deprem Master Planı bulunmuyor. Diri fayların yerinin net olarak belirlenmesi gerekiyor.”