“Bu albümün tümüne o kadar güveniyoruz ki, albüme adını veren şarkıyı en sonlara bıraktık.” Guy Garvey son röportajlarından birinde hafiften gülerek söylüyor bunu. Elbow’un vokalisti Polydor Records aracılığıyla yayımlanan yeni albümleri Little Fictions’a çok güvendiklerini belirtmiş olabilir, ama kaydın içerisinde yer alan şarkıların çoğu bu konuda temkinli

Elbow çıkmazı

2014 yılında da böyle olmuştu. İngiliz ekip o dönem altıncı uzunçaları The Take Off and Landing of Everything’i henüz çıkarmış ve o albüme dair “şu ana dek yaptıklarımızın en iyisi” diye özetleyebileceğim cümleler kurmuştu. Bunu yadırgamıyorum. Herkes yaptığı son çalışmanın en iyisi olduğunu söyler genellikle. Ama içten içe aslında bunun gerçek olmadığını da bilir. The Take Off and Landing of Everything sözleriyle, kurgusuyla, düzenlemeleriyle vasatın üzerine çıkamayan bir albümdü. Aradan üç yıl geçti. Garvey evlendi, baterist Richard Jupp gruptan ayrıldı. Şimdilerde gelen Little Fictions’ın bulunduğu yer ise önceki albümün çok ilerisinde değil.

elbow-cikmazi-253491-1.Açılış şarkısı Magnificent (She Says) başlar başlamaz grup en iyi bildiği yolu izleyerek acıların, perişanlığın fotoğrafını çekiyor. Şarkının ne kadar etkileyici ya da ne kadar sıkıcı olduğu sizin Elbow’dan ne beklediğinize bağlı. İkinci sırada yer alan Gentle Storm, yedi numaradaki K2, son perde Kindling ve albümden çıkan tekliklerden biri olan All Disco sıradan, asla şaşırtmayan hikayeleri seslendiren şarkılar. Bu parçaların neredeyse aynılarını alt. rock cenahındaki herhangi bir grubun diskografisinde dinleyebileceğiniz gibi Elbow’un diskografisinde de bulabilirsiniz. Elbow’un kendini tekrar etme hakkı yok mu, elbette var. Ama son sekiz yıldır bunu yapınca artık yeni denemelerin bir etkisi kalmıyor. Mercury Prize’ı kazanıp bir sonraki yıl Brit Ödülleri’nde En İyi İngiliz Grup seçilen bir topluluktan söz ediyoruz. Ama geçmiş artık orada kaldı.

Gelelim Guy Garvey’in albüme ne kadar güvendiğini söylerken örnek verdiği şarkıya. Evet, Little Fictions çok klas ve çarpıcı bir şarkı. Onun yanında üç numaralı parça Trust the Sun’ı da albümün başarı hanesine yazmak lazım. Ama unutmamak gerekir ki 2017 Elbow’un kariyerindeki yirminci yıl. Little Fictions’tan daha iyi bir albümü en başta onların geride bıraktıkları yirmi yıl hak ediyordu.

2/4