Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin 5 yıl sonra tamamlanan iddianamede sanık 3 polis hakkında bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten hapis cezası istendi. Diyarbakır Baro Başkanı Aydın, iddianamenin sorunlu olduğunu belirterek failler gizlemek istediklerine değindi

Elçi cinayeti iddianamesi 5 yıl sonra tamamlandı: Failleri gizlemek istiyorlar

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin, 2015’te Dört Ayaklı Minare’nin altında basın açıklaması yaptığı sırada öldürülmesiyle ilgili iddianame 5 yıl sonra tamamlandı. İddianamede sanık 3 polisin 6 yıla kadar, PKK üyesi olduğu belirtilenlerin ise 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapsi istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği ve polis memurları Ahmet Çiftaslan ile Cengiz Erdur’un yaşamını yitirdiği olaylar 41 sayfada anlatıldı.

POLİS SUÇ ŞÜPHESİ ALTINDA

İddianamede Elçi’nin vurulduğu ateş hattında, PKK üyesi olduğu belirtilen Uğur Yakışır ile Yakışır’ın yaraladığı sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.’nin olduğu belirtildi. Polislerden hangisinin Elçi’nin ölümünden sorumlu olduğunun tespitinin mümkün olmadığı savunulan iddianamede ‘polislerin kuvvetli suç şüphesi altında oldukları’ kaydedildi. PKK üyesi oldukları belirtilen 2 kişinin silahından çıkan mermilerden birinin de Elçi’ye isabet etmiş olabileceği öne sürüldü.

İddianamede sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.’nin bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi. ‘PKK’li Yakışır’ın ise 2 polisi şehit etmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaktan’ 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, Elçi’yi olası kastla öldürmekten 20 yıl, polis memuru S.T.’yi öldürmeye teşebbüsten 20 yıl, izinsiz silah bulundurmaktan 5 yıl olmak üzere toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapsi istendi.

İDDİANAME İADE EDİLMEDİ

İddianamenin hukuk tekniği açısından sorunlu olduğunun altını çizen Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, ‘‘Hem 3 polis memuru hem de örgüt mensubu Tahir Elçi’yi öldürmekle suçlanıyor. Ortada bir cinayet, bir kurşun var. Londra Üniversite si’nin hazırladığı raporda Elçi’nin polis tarafından öldürüldüğüne ilişkin kesine yakın bir veri ortaya konmuş durumda. Ancak Elçi’nin öldürülmesinden hem polis hem örgüt mensubu sorumlu tutuluyor. Mahkemenin bu iddianameyi iade etmesini bekliyoruz’’ dedi.

İddianamede PKK üyesi olduğu belirtilen Yakışır’ın, Elçiyi öldürdüğüne dair bir değerlendirme yapılmadığına dikkat çeken Aydın, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Bu yönüyle de hukuk tekniği yönünden yanlış. Hal böyleyken polisler hakkında bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten suçlanması ve örgüt mensubunun dosyaya dahil edilmesi hedef saptırma ve failleri gizlemek olarak görünüyor.’’